ČETVRTI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“

ČETVRTI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“
30. Aprila 2021. Komentari isključeni za ČETVRTI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“ Aktuelnosti,Novosti FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi  FINra u Tuzli, dana 29. aprila. 2021. godine, u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola” uspješno je realizovan  i četvrti  ciklus radionica, uz provođenje svih epidemioloških mjera.

Cilj projekta je olakšati odluku i dati podršku u profesionalnoj orijentaciji i izboru fakulteta za nastavak obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola. Učenici su imali priliku da obiđu prostorije, uvjere se u moderno opremljene učionice i savremenu IT opremu na kojoj rade studenti FINra, te posjete biblioteku i upoznaju se sa profesorima i asistentima. Imajući u vidu veliko interesovanje učenika za Visokoškolsku ustanovu FINra, zanimalo ih je  po čemu se to ova visokoškolska ustanova razlikuje od drugih i koje su koristi studiranja na FINra.

Pozdravne riječi, te riječi dobrodošlice učenicima uputila je mr. sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja te ih upoznala sa nastavnim procesom na FINra. U svom izlaganju , pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja mr. sc. Irma Ibrišimović je istakla:

U nastavnom planu i programu Visokoškolske ustanove  FINra napravili smo jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina. Takav odnos teorije i praktičnih znanja i vještina čini ovu visokoškolsku ustanovu jedinstvenom u regionu.

Nastavni proces se realizuje  po kombinovanom modelu in class i online, istovremeno. Jedan broj studenata  dolaziti na FINra na nastavu (in class), dok  ostali studenti mogu pratiti predavanja i vježbe live online, putem Zoom platforme pomoću svih e-uređaja (računara, laptopa, mobitela, tableta). Sva predavanja i vježbe  se snimaju putem Zoom platforme i taj nastavni materijal bude postavljen na E–nastavu, web FINra i dostupan je 24/7 tokom cijele akademske godine. Na ovaj način  omogućavamo  studentima prisustvo nastavi bez obzira na njihovu dislociranost. I po ovom kombinovanom modelu nastave FINra je jedinstvena. „

Učenicima se obratila i studentica treće godine  Visokoškolske ustanove FINra, Nadina Đogić, koja je svojim obraćanjem prenijela svoje iskustvo studiranja na FINra, te iskazala zadovoljstvo nastavom i nastavnim osobljem i znanjem koje je usvojila.

Učenici su imali priliku  uživo prisustvovati na sve četiri radionice:

 • Mala škola programiranja
 • Mala škola računovodstva
 • Izrada biznis plana
 • Mala škola poslovnog engleskog jezika..

Vrijedne nagrade učenicima su uručile mr.sc. Aldijana Omerović, predavač na FINra i Adisa Šabović stručnjak iz prakse. Nagrađeni su sljedeći učenici:

 • Ismar Mujkić, Ekonomska škola Brčko, Mala škola programiranja,
 • Dženana Halilović, Ekonomsko-tgovinska škola Tuzla, Mala škola računovodstva
 • Adin Glogić, Mješovita srednja škola Kalesija,  Izrada biznis plana
 • Nerma Omić,  Mješovita srednja škola Kalesija, Izrada biznis plana
 • Irma Ćerimagić, Turističko-ugostiteljska škola Tuzla, Mala škola poslovnog engleskog jezika.

Pokloni zahvalnosti uručeni su sljedećim učenicima:

 • Tarik Halilović, Ekonomsko-trgovinska Tuzla,
 • Elma Selmanović, Mješovita srednja škola Kalesija,
 • Hamza Berbić, Turističko-ugostiteljska Tuzla.

Po završetku radionica upriličeno je zajedničko fotografisanje  i druženje sa učesnicima radionica na kojem su se u  neformalnom razgovoru, između učesnika i zamjenika direktora doc.dr.sc. Edina Glogića  razmijenili dojmovi i dodatne informacije za kojima su učesnici iskazali interesovanje.

About The Author

mainmpo