DAN OTVORENIH VRATA NA FINRA

DAN OTVORENIH VRATA NA FINRA
12. Maja 2022. Komentari isključeni za DAN OTVORENIH VRATA NA FINRA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli u okviru projekta ”Profesionalna orijentacije učenika završnih razreda srednjih škola” je realizovala projekat Dan otvorenih vrata FINra.

Cilj projekta je olakšati odluku i dati podršku u profesionalnoj orijentaciji i izboru fakulteta za nastavak obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola. Učenici su imali priliku da obiđu moderno opremljene učionice sa savremenom IT opremom, biblioteku FINra, te upoznaju se sa profesorima i asistentima. Tokom panel diskusije sa studentima, asistentima i stručnjacima iz prakse, učenicima su predstavljeni licencirani akademski studijski programi „Finansije i računovodstvo“ i „Računarstvo i informatika“, te studijski programi koji su u postupku licenciranja ”Ekološka poljoprivreda”, ”Savremeni menadžment i digitalno poslovanje”, ”Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija”. Učenici su posebno izrazili zainteresovanost za projekat „Praksa – stipendije – zaposlenje“ koji FINra realizuje od svog osnivanja.

Prisutnim učenicima i gostima su se obratili direktor Visokoškolske ustanove FINra dr.sc. Ismet Kalić, mr.sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja, te stručnjaci iz prakse Maid Bajrić i Ferid Bešić. Također, naši studenti su izrazili zadovoljstvo studiranja na FINra i prenijeli iskustva učenicima.

”Dolazi vrijeme za odabir Vašeg profesionalnog životnog opredjeljenja. Važno je da se informišete o fakuletima i oblastima koje Vas zanimaju. Koliko je važno odabrati profesiju koja će biti u skladu sa Vašim senzibilitetom, ambicijama i predispozicijama, isto toliko je važno znati odabrati instituciju gdje ćete dobiti ali i tražiti najbolja temeljna znanja i steći najbolje vještine kroz praktičan rad. U nastavnom planu i programu Visokoškolske ustanove FINra napravili smo jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina. Takav odnos teorije i praktičnih znanja i vještina čini ovu visokoškolsku ustanovu jedinstvenom u regionu. Našim studentima smo obezbijedili vrhunske predavače, najbolje profesore iz naučnih oblasti finansije i računovodstvo, računarstvo i informatika, kao i iz ostalih predmeta iz drugih naučnih oblasti.

Važno je istaći da je na FINra diplomiralo 93 studenta I i II generacije i da su svi oni zaposleni. FINra je dobila institucionalnu akreditaciju prošle godine, tačnije 28.04.2021. godine, i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova Bosne i Hercegovine. Akademske diplome koje su uručene već imaju međunarodnu verifikaciju u zemljama EU. Naime, naša diplomirana studentica iz prve generacije Azra Džonbić, koja živi i radi u Zagrebu, je nostrificirala diplomu FINra u Republici Hrvatskoj. ”, istakao je direktor dr.sc. Ismet Kalić.

Srdačnu dobrodošlicu prisutnima je zaželjela pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja mr.sc. Irma Ibrišimović: „Učenici kroz učešće u radionicama, učenici imaju priliku da se kroz svaku pojedinačnu radionicu detaljno upoznaju kako studenti FINra kroz nastavne procese izučavaju iste ili srodne teme koje su predmet radionice i kako po završetku studija primjena tih znanja i vještina izgleda u praksi. Radionice su edukativnog, informativnog, zabavnog i takmičarskog karaktera. Održali smo deset ciklusa radionica, te vas sve ovim putem pozivamo, ko se nije pridružio radionicama da se pridruži već danas.”

”Budućnost na našem području jeste IT sektor. Lična želja za učenjem i lični angažman ka sticanju znanja Vam može pružiti mogućnost da napredujete, dobijete zaposlenje ili započnete sa svojim manjim biznisom i tokom studiranja. Svakom preduzeću pa čak i IT kompanijama je potreban računovođa koji se bavi finansijsko-računovodstvenom problematikom, tako da su finansije i IT povezani kao jedan segment. Ono što FINra nudi jeste kvalitetan Nastavni plan i program, metodiku rada i sticanje savremenih znanja i vještina. Studiranjem na FINra otvarate još veće mogućnosti ka napretku.”, kazali su IT stručnjaci Maid Bajrić i Ferid Bešić.

”Diplomirala sam u mjesecu oktobru prošle godine. Sva stečena znanja i vještine su mi omogućile da napredujem i preuzmem porodični biznis. Naime, radim u računovodstvenom servisu kojeg je otvorila moja majka, i praksa tokom studiranja na FINra mi je pomogla da upotpunim i proširim svoj rad. Veliku ulogu u sticanju znanja i vještina na FINra su imali nastavnici koi su mi uvijek bili na raspolaganju kroz konsultacije, na nastavi ali i mimo nje.”, istakla je Maida Avdić, diplomirani student i asistent na FINra.

Učenicima se obratio Emir Mehmedović, student I godine akademskog studijskog programa „Finansije i računovodstvo“.

”Zaposlen sam i radim za jednu britansku firmu, a uporedo stižem obavljati sve aktivnosti i obaveze na FINra. Trenutna znanja i vještine koje sam stekao na FINra su se već pozitivno odrazile na moj rad. Pohvalio bih rad nastavnog osoblja, moderne koncepte nastave koji idu u korak sa vremenom, konkretna znanja i vještine koje nam se pružaju na FINra”.

Nakon panel diskusije, učenici su nastavili druženje na radionicama Mala škola računovodstva i knjigovodstva, Mala škola programiranja i informatike, Mala škola poslovnog engleskog jezika i Mala škola izrade biznis plana. Na maloj školi poslovnog engleskog jezika sa profesoricom Alisom Pejić i studentom IV godine Mehmedom Čajićem su obilježili i Svjetski dan pisanja pisama.

Izaberite Visokoškolsku ustanovu FINra koja će ispuniti sva Vaša očekivanja i koja Vas neće iznevjeriti.

About The Author

mainmpo