DRUGA GODIŠNJICA VISOKE ŠKOLE ZA FINANSIJE I RAČUNOVODSTVO FINRA

DRUGA GODIŠNJICA VISOKE ŠKOLE ZA FINANSIJE I RAČUNOVODSTVO FINRA
14. Jula 2018. Komentari isključeni za DRUGA GODIŠNJICA VISOKE ŠKOLE ZA FINANSIJE I RAČUNOVODSTVO FINRA Aktuelnosti,Novosti FINra

U Tuzli je danas, 14.07.2018.godine, sa početkom u 11 sati, upriličena svečanost povodom druge godišnjice Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra je već prepoznata kao visokoškolska ustanova koja je unijela jedan novi kvalitet u visoko obrazovanje. Taj kvalitet se ogleda u jedinstvanom spoju teorije i praktičnih znanja i vještina, koji sadrži nastavni plan i program na FINra.

Ove dvije godine su pokazale provodivost jednog novog koncepta nastavnog procesa visokog obrazovanja, što je prepoznato i od strane naših studenata, kojiih smo u dvije generacije upisali ukupno 100. U toku je upis III. generacije u akademsku 2018/2019. godinu, i ako je suditi po broju već upisanih studenata, nastavit će se trend povećanja novoupisanih studenata  na FINra.

 

“Predmet “Praktično osposobljavanje I, II i III” na kojem studenti stiču praktična znanja i  vještine rada u računovodstvenim programima i vođenju poslovnih knjiga i finansija, je utemeljio zanat finansijsko-računovodstvene profesije, bez kojeg nema vrhunskih stručnjaka za finansije i računovodstvo. I ovo je jedan od najomiljenijih predmeta za naše studente. Za provedbu ovog koncepta nastavnog procesa potrebno je imati i nastavnike koji su predani svom poslu i posvečeni studentima. Sa radošću mogu kazati da FINra ima takav nastavni kadar, profesore, predavače i asistente koji su postavili cilj da naši studenti budu bolji stručnjaci od nas.

Treba posebno istaći projekat PRAKSA-STIPENDIJE-ZAPOSLENJE, koji je već u realizaciji i daje rezultate. FINra je potpisala veliki broj sporazuma sa uspješnim preduzećima na TK i regiji i to će se nastaviti i dalje. Upravo u tim firamama studenti FINra su sada na praksi i već su dodjeljene prve stipendije. Očekivanja su da u tim firamama dobiju i posao po završetku studija. Time su zadovoljeni interesi i naših studenata i firmi koje dobivaju “gotov proizvod”, kazao je u svom obraćanju,  između ostalog, direktor Visoke škole FINra, dr.sc. Ismet Kalić na današnjoj svečanosti

FINra podržava svoje studente i kroz dodjelu stipendija. U prošloj akademskoj godini je dodijeljeno 5 stipendija, a u narednoj 6 stipendija. Tako da FINra daje stipendije za 11 studenata.

Pored direktora, prisutnim su se obratili između ostalih, Predsjednik udruženja poslodavaca TK, gospodin  Ramiz Karić, koji je istakao jedinstvenost FINra u njenom povezivanju sa privredom, kroz realizaciju projekta praksa-stipendije-zaposlenje. Takođe je kazao da će studenti FINra po završetku studija imati znanje i vještine, koje su tražene i prepoznate od strane poslodavaca.

Prisutnim se obratio i predstavnik EBSCO, gospodin Dalibor Barač koji je kazao: “FINra je obnovila ugovor i za narednu akademsku 2018/2019. godinu sa EBSCO. Na ovaj način studentima je obezbjeđen besplatan pristup savremenoj literaturi, kolekciji elektronskih knjiga eBook Business Subscription Collection, koja broji preko 16.500 knjiga iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, menadžmenta, od 10 najvećih svjetskih izdavača. FINra je jedina u regionu visokoškolska ustanova koja ima pristup ovoj e-biblioteci EBSCO”.

 

 

Plan FINra za narednu akademsku godinu je realizacija projekta međunarodne saradnje sa prestižnim univerzitetima, fakultetima i školama u svijetu. U okviru projekta Erasmus plus, FINra već u narednoj akademskoj godini, planira svoje  studente i nastavnike uključiti u međunarodnu razmjenu studenata i nastavnog osoblja.

Takođe, izvršene su pripreme za otvaranje Centra za naučno istraživački rad i međunarodnu saradnju, kao i organizacionu jedinicu FINra. Centar će afirmirati i razvijati naučno istraživački rad na FINra, kao i učešće u izradi međunarodnih projekata.

Cilj FINra  je da naši studenti postanu vrhunski stručnjaci za finansije i računovodstvo i da ostanu raditi u Bosni i Hercegovini.

Za akademsku 2018/2019. godinu Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra planira upisati 100 studenata. Oni će se školovati u okviru dva smjera Računovodstvo, revizija i porezi odnosno Finansije, bankarstvo i osiguranje, kroz redovni i vanredni studij.  Za vanredne studente je posebno kreiran nastavni program koji se odvija van radnog vremena i u dane vikenda, što omogućava studiranje i onima koji žive van Tuzle.

 

U toku je upis studenata u prvu godinu akademske 2018/2019.

Više informacija za upis na www.finra.ba.

About The Author

mainmpo