FINra DODIJELILA 100.000 KM STIPENDIJA

FINra DODIJELILA 100.000 KM STIPENDIJA
29. Decembra 2021. Komentari isključeni za FINra DODIJELILA 100.000 KM STIPENDIJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visokoškolska ustanova FINra Tuzla je u tekućoj akademskoj 2021/22. godini dodijelila po osnovu stipendija i umanjenja školarine svojim studentima oko 100.000 KM.

FINra je jedinstvena po tome što od svog osnivanja svake akademske godine dodjeljuje stipendije svojim studentima. Ukupan iznos stipendija studentima se povećava iz godine u godinu. Cilj dodjele stipendija je da se mladi ljudi prepoznaju i nagrade za postignute rezultate u svom srednjoškolskom obrazovanju, kao i da onima sa slabijim imovinskim stanjem omogući studiranje na ovoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi.

Stipendije se dodjeljuju po više osnova. Svim učenicima maturantima srednjih škola koji pristupe testiranju za stipendije, na osnovu ostvarenih rezultata testiranja i prosječnoj ocjeni tokom četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, dodjeljuju se stipendije u rasponu od 10% do 100% od ukupnog iznosa školarine, odnosno od 250 KM do 2.500 KM.

Učenicima generacije i učenicima iz porodica šehida i poginulih boraca, FINra dodjeljuje stipendije u punom iznosu školarine od 2.500 KM, te omogućava besplatno školovanje. Učenicima iz porodica ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, kao i učenicima slabijeg imovinskog stanja se vrši umanjenje školarine. 

Pored dodjele stipendija studentima I godine studija, FINra dodjeljuje stipendije i vrši umanjenja školarine i studentima II, III i IV godine studija. Studentima koji ostvaruju visok prosjek ocjena, koji se angažiraju na raznim projektima i koji se ističu u vannastavnim aktivnostima, se dodjeljuju stipendije i umanjenja školarina tokom studiranja na FINra.

FINra svojim primjerom pokazuje da mladi imaju priliku da studiraju i stiču savremena znanja i vještine, te da nakon završenog fakulteta pronađu zaposlenje i u Bosni i Hercegovini. U prilog tome ide i činjenica da svi diplomirani studenti kojima su dodjeljene diplome na FINra, njih 73,  su zaposleni.

About The Author

mainmpo