FINra OBILJEŽILA 4 GODINE USPJEŠNOG RADA

FINra OBILJEŽILA 4 GODINE USPJEŠNOG RADA
15. Jula 2020. Komentari isključeni za FINra OBILJEŽILA 4 GODINE USPJEŠNOG RADA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli danas je obilježila četiri godine postojanja i rada. U tom se periodu FINra etablirala kao visoka škola prepoznatljiva po svojim programima i nastavnom procesu koji studentima obezbjeđuju jedinstven spoj teorije i prakse.

Iako je četvrta godišnjica obilježena u vrijeme svjetske krize prouzrokovane koronovirusom, FINra je pokazala da je među onima koji krizu vide kao priliku za progres. Naime, od naredne akademske 2020/21. godine, uz već postojeći program „Finansije i računovodstvo“ FINra pokreće i novi licencirani studijski program „Računarstvo i informatika“ jedinstven u BiH i regionu i novo studijsko usmjerenje ”IT u finansijama i računovodstvu”.

Na današnjoj svečanosti direktor ove Visoke škole doc.dr.sc. Ismet Kalić najavio je značajan iskorak.

„Od naredne akademske godine, uz već postojeći program „Finansije i računovodstvo“ FINra pokreće i novi studijski program „Računarstvo i informatika“. Već upisujemo studente na ovaj licencirani Program i moram kazati da je interes izuzetno dobar. Ovo je  jedinstven studijski program u BiH i regionu. Našim studentima ćemo obezbijediti i vrhunske predavače i rad sa stručnjacima iz prakse, odnosno obavljanje prakse u uspješnim kompanijama. Na ovaj način nastavljamo misiju FINra, a to je da obezbijedimo savremeno i inovativno obrazovanje, koje odgovara potrebama tržišta rada.

Zbog konstantno izražene potrebe za programerima na tržištu rada FINra je kreirala novi studijski program “Računarstvo i informatika”. Na ovaj način će se profilirati kadrovi developers/programeri koji imaju osnovna znanja iz ekonomije. Stručne kompetencije svršenih studenata će sadržavati znanja i vještine programera/developera i znanja i vještine iz oblasti finansija i računovodstva. Na ovaj način dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potražnja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i svijetu.” istakao je direktor Kalić.

Ključni cilj koji je, prije četiri godine, postavljen pred menadžment i profesore FINra je da svojim studentima prenesu znanja i vještine sa kojima će biti konkurentni na tržištu rada, ali i  da ih osposobe za samozapošljavanje, kroz otvaranje računovodstvenih servisa. Zbog toga je FINra svih ovih godina intenzivno radila na jačanju saradnje sa realnim sektorom, kako bi svojim studentima obezbijedila što bolje uslove za obavljanje prakse ali i zaposlenje. Do sada je potpisano više od 100 sporazuma o saradnji s uspješnim kompanijama. Osim toga potpisano je i niz sporazuma sa visokoškolskim ustanovama u BH i regionu, čime su stvorene pretpostavke za mobilnost studenata i profesora.

FINra je u ovoj akademskoj godini potpisala Sporazum o saradnji sa Veleučilištem u Slavonskom Brodu i Sporazum sa Međunarodnim sveučilištem Libertas iz Zagreba te Visokom školom iz Virovitice u Republici Hrvatskoj. Potpisan je i Sporazum o poslovnoj saradnji sa Fakultetom za ekonomijo i informatiku Univerziteta u Novom Mestu, Slovenija. Potpisani su sporazumi o poslovnoj saradnji i sa univerzitetima i visokoškolskim ustanovama iz BIH, među kojima je i Sveučilište Vitez. Cilj potpisivanja Sporazuma o saradnji je poticanje akademske saradnje, stručnog i naučno – istraživačkog rada, poboljšanje studentskog standarda i unapređenje kvalitete visokoškolskog obrazovanja. Glavni zadaci koji će biti realizovani potpisivanjem ovog sporazuma jesu mobilnost studenata i nastavnog osoblja visokoškolskih ustanova kroz projekat „eRasmus plus“, te zajednički stručni i naučni projekti, razmjena informacija i izdavanje publikacija, organiziranje seminara, radionica i konferencija, upravljanje kvalitetom u području nastave i razvojni projekti finansirani iz europskih fondova.

Studentima i profesorima je obezbijeđen i besplatan pristup stručnoj literaturi, kakvu imaju njihove kolege bilo gdje u svijetu. Riječ je o biblioteci, koja broji više od 20 hiljada knjiga, savremene ekonomske literature. Rezultat je to dugogodišnje uspješne saradnje koju FINra ima sa Ebsco kompanijom.

Sva ta partnerstva su potvrđena i na današnjoj svečanosti kojoj su putem ZOOM platforme uzeli učešće i predstavnici visokih škola i fakulteta iz Virovitice – dekan Visoke škole iz Virovitice dr. Oliver Jukić., Slavonskog Broda – Mr.sc. Hrvoje Sivrić, prodekan za razvoj i stručni rad Veleučilišta u Slavonskom Brodu i Novog Mesta – profesorica Malči Grivec, dekanica Fakulteta za ekonomiju i informatiku, Novo Mesto, te Ebsco kompanije –  predstavnik EBSCO kompanije za srednju i jugoistočnu Evropu Dalibor Parač.

Čestitke u povodu obilježavanja četvrte godišnjice postojanja i rada Visoke škole za finansije i računovodstvo uputili su i predstavnici Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, Privredne komore i Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona. Najboljim studentima, asistentima, predavačima i profesorima su uručena priznanja.

FINra ovih dana upisuje petu generaciju studenata, a prva generacije privodi kraju svoje četverogodišnje obrazovanje. Na FINra se trenutno školuje oko 230 studenata, sa kojima radi više od 55 profesora, predanih stručnjaka, vođenih željom da njihovi studenti u svom poslu budu najbolji.

Jedinstven spoj teorije i prakse.

Postanite vrhunski stručnjak za finansije, računovodstvo i IT.

Posjetite nas na adresi Mitra Trifunovića Uče br. 9 Tuzla.

Tel.: +387 35/310-390

E-mail: [email protected]

Web: www.finra.ba

About The Author

mainmpo