FINRA PARTNER PROJEKTA SOCIJALNI DAN 2021.

FINRA PARTNER PROJEKTA SOCIJALNI DAN 2021.
15. Oktobra 2021. Komentari isključeni za FINRA PARTNER PROJEKTA SOCIJALNI DAN 2021. Aktuelnosti,Novosti FINra

U okviru projekta „ Socijalni dan 2021“ , dana 15. oktobra 2021. godine Visokoškolsku ustanovu FINra Tuzla posjetili su učenici završnih razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“, Gimnazije „Meša Selimović“, Opće gimnazija Sv. Franjo , Ekonomsko trgovinske škole i Behram-begove medrese. Cilj projekta je olakšati odluku i dati podršku u profesionalnoj orjentaciji i izboru fakulteta za nastavak obrazovanja učenicima završnih radova srednje škole.

Dobrodošlicu učenicima poželjela je mr. sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja, te ih upoznala sa E-nastavom i njenim konceptom funkcionisanja. IT stručnjak Velid Đogaz je prezentovao učenicima način kreiranja web stranice , izradu objava za društvene mreže (Indizajn program), postupak korištenja Zoom platforme, zatim postavljanje video materijala sa održanih predavanja i vježbi na Youtube i E-nastavu.

Dipl. prof. Bosanskog jezika i književnosti Inela Ćehajić je učenicima objasnila sve pojedinosti vezane za biblioteku FINra te način na koji mogu prisupiti korištenju jednoj od najvećih baza elektronskih knjiga EBSCO – eBook Business Subscription Collection koja broji više od 25 000 stručne literature iz oblasti finasija, računovodstva, revizije, menadžmenta, poduzetništva, od 10 najvećih svjetskih izdavača knjiga savremene ekonomije i biznisa. Zatim ih je upoznala da je studentima FINra dostupna sva stručna literatura besplatno, kao i da imaju pristup elektronskom izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa „ Poslovni konsultant“.

Mr. sc. Irma Ibrišimović, predavač Visokoškolske ustanove FINra, održala je vježbe iz nastavnog predmeta Baze podataka i modeli poslovnih sistema. Zajedno sa studentima II godine , vježbama su prisustvovali i učenici srednjih škola gdje su zajedno slušali prezentaciju seminarskih radova, dobili upustva o izradi istih te su upoznati sa FINra template u kome studenti rade prezentacije seminarskih radova.

Učenici su imali priliku pristupiti radionicama Mala škola računovodstva, Mala škola programiranja, Mala škola izrade biznis plana i Mala škola poslovnog engleskog jezika.

Radionicu „Mala škola računovodstva“ održala je Amira Mulasmajić, bacc. oec, asistent Visokoškolske ustanove FINra. Na današnjoj radionici asistentica Amira je upoznala učenike sa načinom evidentiranja  poslovnih promjena na finansijsko-računovodstvenim programima,zatim kako  popuniti  nalog za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstva.

Melisa Mušanović, bacc. finansija i računovodstva, asistent Visokoškolske ustanove FINra održala je radionicu „Izrada biznis plana“ na kojoj je upoznala učenike  sa alatima potrebnim za kreiranje biznis plana.

Radionicu “Mala škola  poslovnog engleskog jezika” održali su  mr. sc. Alisa Pejić, predavač Visokoškolske ustanove FINra i Mehmed Čajić, student IV godine studija na FINra, u kojoj su učetvovali i učenici  te zajedno radili na upoznavanju sa osnovnom terminologijom poslovnog vokabulara s područja finansija i računovodstva neophodnom za komuniciranje u različitim poslovnim situacijama kao što su organizacija preduzeća, zapošljavanje, poslovna etika, poslovni kontakti, interkulturalne razlike u poslovnom svijetu i poslovno dopisivanje.

Posljednja radionica koja je održana za učenike završnih radova bila je radionica “Mala škola programiranja” koju je vodila mr.sc. Irma Ibrišimović. Učenicima je objasnila način  razvijanja jednostavnog algoritma, zatim kako savladati osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaraciju naredbe za kontrolu toka programa.

Nakon kratkog obraćanja mr.sc. Irme Ibrišimović , u kome je istakla  benefite koje im nudi Visokoškolska ustanova FINra, uslijedila je dodjela Zahvalnica učesnicima radionica.

Po završetku radionica i dodjele poklona upriličeno je zajedničko fotografisanje i druženje sa učesnicima radionica na kojem su se u neformalnom razgovoru, između učesnika i nastavnog osoblja razmijenili dojmovi i dodatne informacije za kojima su učesnici iskazali interesovanje.

About The Author

mainmpo