FINra uspješno odgovorila savremenim poslovnim izazovima.

FINra uspješno odgovorila savremenim poslovnim izazovima.
14. Septembra 2020. Komentari isključeni za FINra uspješno odgovorila savremenim poslovnim izazovima. Aktuelnosti,Novosti FINra

U savremenom društvu znanja, pismenost dobiva sasvim novu dimenziju. Zadnje desetljeće u kojem su gotovo svi aspekti života umreženi i povezani s računalima, informatička pismenost više nije samo prednost, već postaje imperativ uspješnog čovjeka.

Informatičke tehnologije drastično se razvijaju, novi načini edukacije zamjenjuju tradicionalne. Era informatike donosi promjene u cijelom društvu, mijenja se način kako djelujemo, komuniciramo, mislimo, mijenjaju se metode učenja i poučavanja. S porastom značaja informatičkog društva javlja se pojam nova ekonomija u kojoj dolazi do intenzivnog uključivanja informacijsko – komunikacijskih tehnologija u sva područja ekonomije, a i cijelog društva, tj. upravo informacijsko – komunikacijska tehnologija postaje njena glavna pokretačka snaga.

Prije čak deset godina Vijeće Europe definiralo je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja, a jedna od njih je i digitalna kompetencija.

Digitalna kompetencija podrazumijeva znanja i vještine vezane za digitalne medije, a odnosi se na logičko i kritičko razmišljanje, sigurno korištenje informacija i informacijsko – komunikacijskih tehnologija, kako na radnom mjestu tako i u slobodno vrijeme te dobro razvijene komunikacijske vještine. Iz gore navedenog proizlazi da je u današnje doba digitalna kompetencija važna za vlastiti razvoj, učenje, školovanje, zapošljavanje te sudjelovanje u društvu općenito.

Zbog svega navedenog, Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla pokrenula je  novi, licencirani studijski program “Računarstvo i informatika” . Stručne kompetencije svršenih studenata će sadržavati znanja i vještine programera/developera i znanja i vještine iz oblasti finansija i računovodstva. Na ovaj način dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potražnja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i svijetu..

Za dodatne informacije, posjetite našu web stranicu www.finra.ba ili nas kontaktirajte na:

 

Upis u toku

About The Author

mainmpo