FINra USPJEŠNO REALIZOVALA PRVU ONLINE RADIONICU MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA

FINra USPJEŠNO REALIZOVALA PRVU ONLINE RADIONICU MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA
6. Aprila 2021. Komentari isključeni za FINra USPJEŠNO REALIZOVALA PRVU ONLINE RADIONICU MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ danas 6. aprila 2021. godine uspješno je realizovala prvu radionicu Mala škola računovodstva.

Radionica Mala škola računovodstva održana je online putem Zoom platforme, a u radionici su učešće uzeli učenici završnih razreda srednjih škola.

Uvodno predavanje održao je doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor na FINra, a nakon toga predavanje s primjerima iz prakse  su održale asistentice Visoke škole FINra Amira Mulasmajić i Dženana Kavgić.

Prateći tokove u privredi FINra je osmislila projekat u skladu sa potrebama  tržišta rada, kako bi se  srednjoškolci lakše opredijelili za buduća zvanja, te kako bi bili upoznati sa znanjima i vještinama traženim kod poslodavaca.

Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

Radionica Mala škola računovodstva  učenicima je  približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva  učenici će steći znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti. Jedan od ciljeva radionice je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima.

Projekat je osmišljen na način da će se dio aktivnosti realizovati online, a drugi dio in class  u prostorijama Visoke škole FINra Tuzla, uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera zdravstvene zaštite učenika i osoblja, koje će učestvovati u navedenim projektima.

Nastavak radionica, odnosno drugi, treći i četvrti dio Male škole računovodstva  bit će realiziran 13. 20. i 26. aprila 2021. godine.

Danas će biti održana i radionica Mala škola programiranja, a pored radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja bit će održane i radionice Mala škola poslovnog engleskog jezika i Izrada biznis plana, koje počinju 8. aprila 2021. godine.

About The Author

mainmpo