PREDSTAVNICI FINRA UZELI UČEŠĆE U ONLINE RADIONICI „PRIZNAVANJE INOSTRANIH VISOKOŠKOLSKIH KVALIFIKACIJA “

PREDSTAVNICI FINRA UZELI UČEŠĆE U ONLINE RADIONICI „PRIZNAVANJE INOSTRANIH VISOKOŠKOLSKIH KVALIFIKACIJA “
30. Decembra 2021. Komentari isključeni za PREDSTAVNICI FINRA UZELI UČEŠĆE U ONLINE RADIONICI „PRIZNAVANJE INOSTRANIH VISOKOŠKOLSKIH KVALIFIKACIJA “ Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 29.12.2021. godine održana je radionica pod nazivom „Priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija“, od strane Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obraovanja (CIP).  Radionicu su vodili pomoćnik direktora Sektora za informisanje, saradnju i priznavanje dokumenata Dragana Dilber i Šef Odsjeka za informisanje i saradnju Dženan Omanović. Radionica je realizovan online,  putem ZOOM platforme.

Predstavnice Visokoškolske ustanove FINra, sekretar mr.sc. Emina Mešić i pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja mr.sc. Irma Ibrišimović, su također uzele učešće na pomenutoj radionici.

Cilj održavanja ove radionice je da se učesnici upoznaju s trenutnim  stanjem u oblasti priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija, kako u svrhu zapošljavanja, tako i u svrhu nastavka obrazovanja, da se razmijene iskustva i dobre prakse i promoviraju principi Lisabonske konvencije. Također, radionica je nastavak kontinuiranog djelovanja Centra u cilju podizanja svijesti o važnosti akademskog i profesionalnog priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija u Bosni i Hercegovini i djelovanja u cilju poboljšanja i unapređenja postojećih postupaka priznavanja.

Teme o kojima se razgovaralo su sljedeće:

  • Evropski pristup u oblasti priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija,
  • Iskustva o ENIC/NARIC mrežama (namjenjene za povećanje mobilnosti i poboljšanje akademskog i stručnog priznavanja kvalifikacija),
  • Lisabonska konvencija o priznavanju (LRC),
  • Priznavanje i Bolonjski proces,
  • Značaj unapređenja mehanizma priznavanja inostranih visokoškolskih kvalifikacija,
  • Evropski dokumenti iz oblasti obrazovanja,
  • Praktični primjeri i modeli akademskog priznavanja kvalifikacije na javnim visokoškolskim ustanovama.

Učešće predstavnika FINra na ovoj radionici je još jedan dokaz da je ova Visokoškolska ustanova opredjeljena ka kontinuiranom povećanju kvaliteta svih nastavnih procesa i da čini sve što je potrebno da diplome njihovih studenata budu prepoznatljive na međunarodnom i svjetskom nivou.

About The Author

mainmpo