Međunarodni dan računovođa

Međunarodni dan računovođa
10. Novembra 2019. Komentari isključeni za Međunarodni dan računovođa Aktuelnosti,Novosti FINra

Međunarodni dan računovođa biće obilježen 10. novembra 2021.godine u prostorijama Visokoškolske ustanove FINra sa početkom u 10 sati.

Šta je međunarodni dan računovođa?

Budući da većina zemalja već dugi niz godina slavi svoj računovodstveni dan, organizacija UNESCO predložila je briljantnu ideju – dati ovom prazniku status Međunarodnog.

Historija dana, posvećena ovoj struci, ima svoju dugu historiju. Da bismo razumjeli koji su događaji povezani s izborom Međunarodnog dana računovođa – 10. novemba, neko vrijeme ćemo uronuti u događaje koji su se dogodili u Italiji u 15. stoljeću.

U prekrasnom razdoblju renesanse, u Veneciji je živio izvanredan ekonomist i učenjak, Luca Paciolli. Upravo ta osoba je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju savremenih metoda provođenja komercijalnog računovodstva. Godine 1494. Paciolli je objavio svoj rad poznat širom svijeta pod naslovom “Sve o aritmetičkoj, geometrijskoj i proporcionalnoj”. U knjizi je autor pokušao kombinirati sva znanja o matematici tog doba. Međutim, najzanimljiviji dio Svetih pisama bio je poglavlje “O računima i ostalim zapisima”, koji su odigrali odlučujuću ulogu u odabiru datuma za slavlje Međunarodnog dana računovođe. U njemu autor detaljno opisuje glavne metode računovodstva, koje su kasnije uspješno primijenjene u stvaranju savremenih djela na komercijalnom računovodstvu.

Sva sljedeća stoljeća, ekonomisti su za osnove prihvatili uvjete i metode koje je Paciolli postavio u svom legendarnom radu. Zato se i naučnik počeo zvati “otac računovodstva”. Međutim, ovo je mišljenje pogrešno. Veliki ekonomist, bez sumnje, napravio je ogroman doprinos razvoju računovodstva, ali temelj njegovog rada bio je pravila koja su talijanski trgovci koristili, vodeći računa o prodanoj robi.

Zanimljiva je činjenica da su mletački trgovci zauzvrat koristili primjer računovodstva iz starih rimskih djela. Nemoguće je spomenuti i činjenicu da Grčka , Egipat i mnoge istočne zemlje već u to doba imaju vlastiti način računovodstva. Ipak, Dan Međunarodnog računovođe posvećen je pojavi prve tiskane knjige Luke Paciollija.  

About The Author

mainmpo