NA FINra ODRŽANO PREDAVANJE IZ PREDMETA OSNOVE PROGRAMIRANJA

NA FINra ODRŽANO PREDAVANJE IZ PREDMETA OSNOVE PROGRAMIRANJA
8. Oktobra 2021. Komentari isključeni za NA FINra ODRŽANO PREDAVANJE IZ PREDMETA OSNOVE PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 07.10.2021. godine studenti I godine Visokoškolske ustanove FINra, studijskog programa „Računarstvo i informatika“ studijskog usmjerenja „Programsko inženjerstvo“ imali su priliku da slušaju uvodno predavanje u zimskom semestru akademske 2021/2022. godine iz predmeta ”Osnove programiranja” kod predmetnog nastavnika dr. sc. Mahira Zajmovića.

Cilj predmeta je da studenti razumiju koncept algoritma i računara kao izvršioca, te da usvoje znanja kako predstaviti neke načine zapisivanja algoritama: formalne i neformalne. Pseudo-kod. Zatim osposobiti studente da mogu razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C i C++ uvesti studente u osnovne pojmove: tipovi podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), algoritam zapisan u pseudo kodu kodirati i testirati na računaru. Uporediti osnovne elemente jezika C sa jezikom C ++. Upoznati studente sa funkcijama, rekurzivnim pozivima funkcija, strukturama podataka, te sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

Kombinovana znanja iz područja IT i finansija i računovodstva, koje studenti usvajaju tokom studija na FINra, bit će direktno primjenjiva u poslovnoj praksi i pružat će im sigurno zaposlenje, nakon završetka studija.

Jedinstven studijski program i Nastavni plan i program koji spaja teoriju i praksu, čini ovu Visokoškolsku ustanovu jedinstvenom u regionu. Studentima su obezbijeđeni vrhunski uslovi za studiranje, adekvatno opremljene učionice i kabineti, savremena IT oprema , sa  “pametnim” tablama posljednje generacije, te najbolji profesori i predavači.

About The Author

mainmpo