NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra

NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra
17. Oktobra 2021. Komentari isključeni za NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra, dana 16. oktobra 2021. godine, upriličene su javne odbrane završnih radova. Studenti Samra Avdihodžić, Ahmed Livadić i Amela Bećarević su na visokom akademskom nivou uspješno odbranili svoje radove kojim su pokazali visok nivo stečenih znanja i vještina tokom studiranja na FINra.

Naziv teme završnog rada kandidatkinje Samre Avdihodžić, „Uloga interne kontrole i revizije u sprečavanju prevara u finansijskim izvještajima institucija FBiH“, pod mentorstvom doc. dr. sc. Nataša Simeunović, kvalitetnog je i bogatog sadržaja. Kandidatinja Samra Avdihodžić iz Živinica, u svom izlaganju analizirala je značaj interne kontrole i revizije sa posebnim osvrtom u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine. Objasnila je ulogu interne revizije u javnim preduzećima, njen razvoj i utemeljenost u BiH, vrste i karakteristike revizije javnog sektora. Na veoma efikasan način, kroz aplikativni dio, predstavila je izvještaj o finansijskog reviziji direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Samru Avdihodžić, bila je u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Senada Kurtanović, redovni prof. FINra, predsjednik,

2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra, član – mentor,

3. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof.  FINra , član.

Završni rad kandidata iz Čelića, Livadić Ahmeda, „Analiza finansijskih izvještaja na primjeru Union banka dd Sarajevo“, pod mentorstvom doc. dr. sc. Nataša Simeunović, urađen je na akademskom nivou obuhvatajući praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina na FINra. U teorijskom dijelu rada kandidat Ahmed objasnio je vrste finansijskih izvještaja, horizontalnu i vertikalnu analizu, dok se na praktičnim primjerima osvrnuo na analizu finansijskih izvještaja Union banke dd Sarajevo.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidata Livadić Ahmeda, bila je u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof. FINra, predsjednik,

2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra, član – mentor,

3. Dr. sc. Senada Kurtanović, redovni prof. FINra, član.

Kandidatkinja iz Tešnja, Amela Bećarević, uspješno je odbranila rad na temu: „Pranje novca kao vid kriminalne radnje u finansijskim izvještajima“.

Na veoma efikasan način objasnila je prevare u finansijskim izvještajima, definiranje pranja novca i njegove faze, pranje novca kroz finansijske izvještaje te sistem suprostavljanja pranju novca.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Bećarević Amelu, bila je  u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof. FINra, predsjednik,

2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra, član –  mentor,

3. Doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor FINra, član.

Direktor Visokoškolske ustanove FINra, prof. dr.sc. Ismet Kalić, koji je bio u sastavu Komisije, pohvalio je završni rad svih kandidata, njihovu izradu i izlaganje, navodeći da su studenti među najboljim vrijednim i odgovornim studentima FINra. Završni rad su uradili je na akademskom nivou, teme su im vrlo aktuelene i obuhvataju praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina na FINra, a što je jedan od osnovnih ciljeva ove visokoškolske ustanove.

Kandidati su iskazali zadovoljstvo posvećenosti profesora, predavača, asistenata i osoblja FINra prema svim studentima koji su pažnju poklanjali kvalitetu predavanja, maksimalno se trudili prenijeti znanja i vještine o problematici koju su obrađivali tokom studija. Također su izjavili, da je FINra najbolji fakultet za obrazovanje kadrova za finansijsko računovodstvenu profesiju, te da je to jedan od razloga zbog kojih su upisali FINra.

Činom odbrane završnog rada na FINra, studenti su stekli zvanje Bachelor finansija i računovodstva i diplomu sa ostvarenih 240 ECTS kredita.

Na FINra studira veliki broj studenata iz svih krajeva BiH, kojih ima u svih šest generacija, što ovu prestižnu visokoškolsku ustanovu izdvaja i čini jedinstevnom u regionu.

About The Author

mainmpo