NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra

NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra
12. Novembra 2021. Komentari isključeni za NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra, dana 12. novembra 2021. godine, upriličene su javne odbrane završnih radova. Studentice Selma Talić, Lejla Pazarac, Amela Kušljugić  i Tidža Grbović su uspješno odbranile svoje radove kojim su pokazali visok nivo stečenih znanja i vještina tokom studiranja na FINra.

Naziv teme završnog rada kandidatkinje Selme Talić, „Optimizacija strukture kapitala“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Željko Rička, redovni profesor, kvalitetnog je i bogatog sadržaja. Kandidatinja Selma Talić iz Tuzle, u svom izlaganju analizirala je optimalni odnos duga i dioničkog kapitala u finansiranju preduzeća, odnosno kako se odrađuje optimalna struktura kapitala nekog preduzeća. U okviru rada pokazala je kako se vrši optimizacija kapitala i važnost optimizacije strukture kapitala u cilju uspostavljanja dugoročne finansijske ravnoteže.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Selmu Talić, bila je u sljedećem sastavu:

 1. Prof. dr. sc. Ismet Kalić, profesor FINra, predsjednik,
 2. Prof. dr. sc. Željko Rička, profesor FINra, član – mentor,
 3. Doc. dr.sc. Edin Glogić, profesor FINra – član.

Završni rad kandidatkinje iz Tuzle, Lejle Pazarac, „Lažno finansijsko izvještavanje kao vid kriminalne radnje u finansijskim izvještajima“, pod mentorstvom doc. dr. sc. Nataša Simeunović, urađen je na akademskom nivou obuhvatajući praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina na FINra. U radu kandidatkinje Lejle Pazarac opisane su najpoznatije finansijske i računovodstvene skale koje su dovele do finansijskih slomova upotrebom kreativnog računovodstva.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinje Lejle Pazarac, bila je u sljedećem sastavu:

 1. Prof. dr. sc. Ismet Kalić, profesor FINra, predsjednik,
 2. Doc.. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra, član – mentor,
 3. Doc. dr.sc. Edin Glogić, profesor FINra – član.

Kandidatkinja iz Tuzle, Amela Kušljugić, uspješno je odbranila rad na temu: „Metode analize finansijskih izvještaja u prevenciji računovodstvenih prevara“.

U ovom završenom radu obuhvaćene su metode analize finansijskih izvještaja u prevenciji računovodstvenih prevara i manipulacija koje kao takve predstavljaju probleme za poslovanje preduzeća i države.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Amelu Kušljugić, bila je  u sljedećem sastavu:

 1. Prof. dr. sc. Ismet Kalić, profesor  FINra, predsjednik,
 2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra, član – mentor,
 3. Doc. dr.sc. Edin Glogić, profesor FINra – član.

Tema završnog rada kandidatkinje Tidže Grbović iz Sarajeva pod mentorstvom doc.dr.sc. Edina Glogića je „Konsolidacija finansijskih izvještaja u procesu poslovnih kombinacija“. Kandidatinja Tidža Grbović, u svom radu predstavila je teorijski i aplikativni dio procesa poslovnih kombinacija i konsolidacije finansijskih izvještaja.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Tidžu Grbović, bila je u sljedećem sastavu:

 1. Prof. dr. sc. Ismet Kalić, profesor FINra, predsjednik,
 2. Doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor FINra, član – mentor,
 3. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor FINra – član.

Direktor Visokoškolske ustanove FINra, prof. dr.sc. Ismet Kalić, koji je bio u sastavu Komisije, pohvalio je završni rad svih kandidata, njihovu izradu i izlaganje, navodeći da su studenti među najboljim, vrijednim i odgovornim studentima FINra. Istakao je da su završni radovi na akademskom nivou, te da su teme vrlo aktuelne i obuhvataju praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina na FINra, a što je jedan od osnovnih ciljeva ove visokoškolske ustanove.

Kandidati su iskazali zadovoljstvo studiranja na FINra. Pohvalili su posvećenost profesora, predavača, asistenata i osoblja FINra prema svim studentima. Također su istakli da je FINra najbolji fakultet za obrazovanje kadrova za finansijsko – računovodstvenu profesiju, te da je to jedan od razloga zbog kojeg su upisali FINra.

Činom odbrane završnog rada na FINra, studenti su stekli zvanje Bachelor finansija i računovodstva i diplomu sa ostvarenih 240 ECTS kredita.

Na FINra studira veliki broj studenata iz svih krajeva BiH, kojih ima u svih šest generacija, što ovu prestižnu visokoškolsku ustanovu izdvaja i čini jedinstvenom u regionu.

About The Author

mainmpo