NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra

NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra
4. Decembra 2021. Komentari isključeni za NASTAVAK ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra, dana 04. decembra 2021. godine, upriličene su javne odbrane završnih radova. Studentice II generacije Mirela Muminović, Sabina Ibrić i Nerma Šečić su na visokom akademskom nivou uspješno odbranile svoje radove kojim su pokazale visok nivo stečenih znanja i vještina tokom studiranja na FINra.

Naziv teme završnog rada kandidatkinje Mirele Muminović, „Specifičnosti računovodstva budžeta na primjeru budžetskog korisnika XV“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Jozo Piljić, kvalitetnog je i bogatog sadržaja. Kandidatinja Mirela Muminović iz Tuzle, u svom završnom radu obuhvatila je značaj računovodstva Budžeta na primjeru budžetskog korisnika XY. U teorijskom dijelu obuhvatila je značaj i specifičnosti budžetskih korisnika, računovodstvenih propisa, pravilnika zakona i zakonskih propisa. Kandidatkinja Mirela u svom radu kroz praktičan primjer prikazala je tabelarno finansijske izvještaje, Račun prihoda i rashoda te je obradila primjer nabavke donacije za JU OŠ ”Centar” Tuzla.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Mirelu Muminović, bila je u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof., profesor Visoke škole FINra, predsjednik,

2. Dr.sc. Jozo Piljić, vanredni prof., profesor Visoke škole FINra, član – mentor,

3. Doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor Visoke škole FINra, član.

Završni rad kandidatkinje iz Srebrenika, Ibrić Sabine „Uloga forenzičke revizije u otkrivanju prevara“, pod mentorstvom doc. dr. sc. Nataša Simeunović, urađen je na akademskom nivou obuhvatajući praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina na FINra. U teorijskom dijelu rada kandidatkinja je objasnila pojam, ciljeve i metode forenzičke revizije, forenzičke istrage i uzroke finansijskih prevara. U aplikativnom dijelu pomoću grafikona i pojedinih izvještaja koje je objavila svjetska organizacija za istraživanje prevara (ACFE) za period 2016-2020. godine, predstavila je prevare koje se najčešće koriste i način na koji se otkrivaju.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Ibrić Sabinu, bila je u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof., profesor Visoke škole FINra, predsjednik,

2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor Visoke škole FINra, član – mentor,

3. Doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor Visoke škole FINra, član.

Kandidatkinja iz Gradačca, Nerma Šećić, uspješno je odbranila rad na temu: „Kompjuterski kriminal kao vid kriminalne radnje u finansijskim izvještajima s osvrtom na stanje u FBiH.”

Na efikasan način objasnila je pojam finansijskih izvještaja, kompjuterski (CYBER) kriminal i CYBER kriminal u finansijama. Kroz aplikativni dio analizirala je trend kretanja broja prijavljenih, optuženih i osuđenih izvršilaca kaznenih djela protiv sistema elektronske obrade podataka u BiH. Kao drugi primjer predstavila je pronevjeru i falsifikovanje u knjigovodstvu primjenom informacionih tehnologija u vojnoj bazi Zall-Herr u Tirani.

Komisija za ocjenu i odbranu završnog rada za kandidatkinju Nermu Šećić, bila je  u sljedećem sastavu:

1. Dr. sc. Ismet Kalić, vanredni prof., profesor Visoke škole FINra, predsjednik,

2. Doc. dr. sc. Nataša Simeunović, profesor Visoke škole FINra, član –  mentor,

3. Doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor Visoke škole FINra, član.

Direktor Visokoškolske ustanove FINra, prof. dr.sc. Ismet Kalić, koji je bio u sastavu Komisije, pohvalio je završni rad svih kandidata, njihovu izradu i izlaganje, navodeći da su studenti među najboljim vrijednim i odgovornim studentima FINra.

Kandidatkinje su iskazali zadovoljstvo posvećenosti profesora, predavača, asistenata i osoblja FINra prema svim studentima. Također su istakle da je FINra najbolji fakultet za obrazovanje kadrova za finansijsko računovodstvenu profesiju, te da je to jedan od razloga zbog kojih su upisale FINra.

Činom odbrane završnog rada na FINra, studenti su stekli zvanje Bachelor finansija i računovodstva i diplomu sa ostvarenih 240 ECTS kredita.

Na FINra studira veliki broj studenata iz svih krajeva BiH, kojih ima u svih šest generacija, što ovu prestižnu visokoškolsku ustanovu izdvaja i čini jedinstevnom u regionu.

28 diplomiranih studenata druge generacije Visokoškolske ustanove FINra, 30.11.2021. godine je dobilo svoje akademske diplome. Naredna dodjela diploma biti će organizovana krajem mjeseca aprila 2022. godine.

About The Author

mainmpo