NOVO NA FINra Studijski smjer “INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U FINANSIJAMA I RAČUNOVODSTVU”

NOVO NA FINra Studijski smjer “INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U FINANSIJAMA I RAČUNOVODSTVU”
5. Juna 2020. Komentari isključeni za NOVO NA FINra Studijski smjer “INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U FINANSIJAMA I RAČUNOVODSTVU” Aktuelnosti,Novosti FINra

FINra je odlučila pokrenuti novi studijski smjer pod nazivom ”INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U FINANSIJAMA I RAČUNOVODSTU”, u okviru studijskog programa Finansije i računovodstvo. Ovaj programski smjer nastao je kao rezultat analiziranja potreba tržišta Bosne i Hercegovine i okruženja, i u svom fokusu istraživanja ima najnovija dostignuća u razvoju aplikacija kompjuterskih programa u oblasti računovodstva i finansija.

SPOJ DEVELOPERA – PROGRAMERA – EKONOMISTE

Studenti koji se odluče za ovo usmjerenje imati će priliku integrisano izučavati ekonomiju i informacione tehnologije, a uz to će im biti obezbijeđen pristup aktuelnoj poslovnoj problematici kroz obavezne prakse u kompanijama sa kojima FINra ima zaključene sporazume, i direktni kontakt sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti IT.

  • Jedinstven četverogodišnji (240 ECTS) studijski smjer

Novi studijski smjer obrađuje sljedeće oblasti:

  • računarskog hardvera, softvera i Internet-a,
  • algoritama, struktura podataka i programiranja,
  • informacionih sistema i sistema za podršku odlučivanju,
  • administriranja računarskih mreža,
  • savremenih koncepata, tehnika i alata koji se koriste u planiranju, organizovanju, vođenju i kontroli (menadžmentu) poslovnih procesa,
  • računovodstva, finansija i finansijskog izvještavanja

Kombinovana znanja iz područja IT i finansija i računovodstva, koja će studenti usvojiti tokom studija na FINra, bit će direktno primjenjiva u poslovnoj praksi i pružat će im sigurno zaposlenje, nakon završetka studija.

Studijski smjer ”Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu” namjenjen je obrazovanju  multidisciplinarnih stručnjaka (dualni model obrazovanja) kako u oblasti IT, programiranja s jedne strane, tako i u finansijama i računovodstvu sa druge strane. Zbog značajnog udjela ekonomskih obrazovnih sadržaja ovako obrazovani kandidati mogu uspješno obavljati i sve poslove za koje je potrebno znanje i vještine poslovne ekonomije.

Ovaj smjer omogućava studentima da steknu dualno obrazovanje, i to stručne kompetencije, vještine i znanja s jedne strane iz finansija i računovodstva, a s druge strane iz informacionih tehnologija sa posebnim akcentom na primjeni programerskih znanja i vještina u izradi specijalizovanih aplikativnih rješenja u oblasti ekonomije i biznisa.

About The Author

mainmpo