PROMOCIJA 100. JUBILARNOG IZDANJA ČASOPISA POSLOVNI KONSULTANT NA FINra

PROMOCIJA 100. JUBILARNOG IZDANJA ČASOPISA POSLOVNI KONSULTANT NA FINra
18. Decembra 2020. Komentari isključeni za PROMOCIJA 100. JUBILARNOG IZDANJA ČASOPISA POSLOVNI KONSULTANT NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

PROMOCIJA 100. JUBILARNOG IZDANJA ČASOPISA POSLOVNI KONSULTANT NA FINra

 

Dana 18.12.2020. godine je održan „Okrugli sto“ povodom promocije 100. jubilarnog izdanja međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra.

Na okruglom stolu o časopisu su govorili prof.dr.sc. Ismet Kalić, glavni i odgovorni urednik časopisa Poslovni konsultant, članovi međunarodnog Uredničkog kolegija časopisa, predstavnici EBSCO HOST, kao i pretplatnici časopisa. Važno je istaći da se okrugli sto održao u kombinovanom modelu, odnosno dio učesnika je prisustvovao i obratio se online putem ZOOM platforme, dok su ostali učesnici bili u amfiteatru Visoke škole FINra.

FINconsult već 12. godina izdaje međunarodno indeksirani naučno-stručni časopis Poslovni konsultant, koji je sastavni dio kontinuirane edukacije finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije i koji izazi 10. puta godišnje u 10.000 primjeraka i u elektronskoj formi. U dosadašnjih 100. izdanja časopisa Poslovni konsultant objavljeno je preko 783 naučnih i stručnih radova od strane više od 567 autora sa područja cijele Bosne i Hercegovine i zemalja u okruženju.

Poslovni konsultant sadrži radove iz oblasti: finansija, računovodstva, javnih nabavki, revizije, IT, bankarstva, poduzetništva, menadžmenta, poslovnog prava, marketinga, porezne regulative i europskih standarda. Časopis prati propise i njihovu primjenu na nivou BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta BiH.  Indeksiran je u tri najveće međunarodno priznate baze akademskih časopisa, publikacija i članaka EBSCO publishing, Business Source Corporate, Business Source Corporate Plus i Business Source Complete.

Poslovni konsultant se priznaje kao program KPE finansijsko-računovodstvene profesije u BiH sa 8 bodova na pretplatu.

 

Pozdravne riječi, kao i riječi dobrodošlice za sve prisutne na svečanoj promociji uputio je glavni i odgovorni urednik međunarodno indeksiranog časopisa Prof.dr.sc. Ismet Kalić,direktor edukativno-konsultantske kuće FINconsult koja je ujedno i izdavač pomenutog časopisa Poslovni konsultant.

Direktor Kalić izrazio je zahvalnost svim članovima Uredničkog kolegija i saradnicima na posvećenom i predanom radu i zalaganju, kao i na kontinuiranom doprinosu na unapređenju kvaliteta i etabliranju časopisa  Poslovni konsultant, kao jednog od najboljih časopisa u BiH i regionu.

Cilj časopisa Poslovni konsultant  je da se afirmiše i unaprijedi naučno-stručni rad i da benefiti od časopisa budu što veći.  Direktor Ismet Kalić je posebno istakao jedinstven koncept časopisa Poslovni konsultant, čija je glavna odlika spoj naučnih( EBSCO HOST) i stručnih(aktuelna finansijsko-računovodstvena problematika) radova.

Nakon glavnog i odgovornog urednika časopisa Prof.dr.sc.Ismeta Kalića svoje učešće na svečanoj promociji 100.jubilarnog izdnja naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant uzeli  su i ostali članovi uredništva časopisa: Prof.dr.Helena Blažić, Ekonomski fakultet u Rijeci, Hrvatska, emeritus prof.dr.Adil Kurtić, Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla, BiH, prof.dr. Nenad Penezić, FPE Univerziteta “Educons” Novi Sad, Srbija, prof.dr.Senada Kurtanović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću, BiH.

Ono što je zajedničko izjavama svih članova uredništva časopisa Poslovni konsultant jeste  da se radi o izuzetno kvalitetnom časopisu i da se objavljeni radovi u časopisu Poslovni konsultant priznaju kod sticanja titula magistara i doktora nauka, kao i kod sticanja zvanja docenta, vanrednog i redovnog profesora na Univerzitetima u BiH i regionu. Predstavnik EBSCO HOST-a gospodin Dalibor Parač koji se javio iz ureda EBSCO u Sarajevu izjavio je da časopis Poslovni konsultant već 10.godina u EBSCO bazama i da je pored tri postojeće, od danas časopis je uvršten i u četvrtu bazu EBSCO, Business Source Ultimate.

Saradnici časopisa Poslovni konsultant imali su samo riječi hvale i istakli su da je to jedini  časopis koji ima konkretne odgovore na pitanja iz prakse. Pretplatnici su također, pohvalili prednosti i benefite časopisa, jer su uvijek blagovremeno informisani o propisima i aktuelnostima iz finansijsko-računovodstvene problematike.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice i priznanja prof. dr.sc. Jozi Piljiću za najviše objavljenih radova u časopisu Poslovni konsultant, kao i članovima Uredničkog kolegija.

Studentima Visoke škole FINra omogućen je pristup časopisu Poslovni konsultant kako u printanoj tako i u elektronskoj formi. Pristupom časopisu Poslovni konsultant studentima se omogućava korištenje naučno-istraživačkih i stručnih radova u svrhu unapređenja procesa učenja i olakšavanja izrade vlastitih seminarskih i završnih radova. Ovom saradnjom ostvaruje se jedan od osnovnih ciljeva Visoke škole FINra da svom nastavnom osoblju i studentima pruži više kroz konstantnu involviranost u sve aktuelnosti i problematiku finansijsko-računovodstvene profesije u Bosni i Hercegovini.

About The Author

mainmpo