RADIONICE MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA POČINJU 6. APRILA 2021.GODINE

RADIONICE MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA POČINJU 6. APRILA 2021.GODINE
5. Aprila 2021. Komentari isključeni za RADIONICE MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA POČINJU 6. APRILA 2021.GODINE Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ organizovat će četiri  radionice za učenike završnih razreda iz oblasti računovodstva, programiranja, biznis plana i poslovnog engleskog jezika.

Prve dvije radionice Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja bit će održane 6. aprila 2021. godine sa početkom u 10 sati. Nastavak radionica, odnosno drugi, treći i četvrti dio Male škole računovodstva i Male škole programiranja bit će realiziran 13. 20. 26. i 27. aprila 2021. godine.

Prateći tokove u privredi FINra je osmislila projekat u skladu sa potrebama  tržišta rada, kako bi se  srednjoškolci lakše opredijelili za buduća zvanja, te kako bi bili upoznati sa znanjima i vještinama traženim kod poslodavaca.

Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz navedenih oblasti.

Projekat je osmišljen na način da će se dio aktivnosti realizovati online, a drugi dio in class  u prostorijama Visoke škole FINra Tuzla, uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera zdravstvene zaštite učenika i osoblja, koje će učestvovati u navedenim projektima.

Radionica Mala škola računovodstva  učenicima će  približiti knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva  učenici će steći znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti. Jedan od ciljeva radionice je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima.

Radionica Mala škola programiranja  osmišljena je da inspiriše učenike i poveća njihovo zanimanje za informatiku i digitalna rješenja. Program radionice je namijenjen početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima.

Cilj radionice Mala škola programiranja je da osposobi  učenike da mogu  razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C++ učenici će savladati  osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), te savladati  algoritam zapisan u pseudo kodu i  upoznati se sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

Po završetku programa, učenici će naučiti praktične vještine kodiranja i imati priliku vježbati vještine programiranja. Projekat je takmičarskog karaktera, ali i prilika da učenici razmijene iskustva, da se pripreme za cjeloživotno učenje, te razviju funkcionalnu pismenost i komunikacijske vještine.

Radionice će biti održane iz četiri dijela u ukupnom trajanju od osam interaktivnih školskih časova. U četvrtom dijelu radionica održat će se testiranje učenika, a za najuspješnije učenike sa ostvarenim najboljim rezultatima bit će dodijeljene adekvatne nagrade.

Pored radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja bit će održane i radionice Mala škola poslovnog engleskog jezika i Izrada biznis plana, koje počinju 8. aprila 2021. godine.

Još uvijek su u toku  prijave učesnika za sve četiri radionice projekta “Profesionalne orijentacije učenika završnih razreda”.

 

About The Author

mainmpo