SEDMI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA

SEDMI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA
1. Juna 2021. Komentari isključeni za SEDMI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

U okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ dana 01. juna 2021. godine na Visokoškolskoj ustanovi FINra  uspješno je realizovan sedmi ciklus radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja.

Današnja predavanja s primjerima iz prakse održale su:

Mala škola računovodstva –  Amira Mulasmajić, bacc .oec. asistent na FINra

Mala škola programiranja – mr.sc.  Irma Ibrišimović, predavač na FINra.

Cilj radionice Mala škola računovodstva je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima. Asistentica Amira Mulasmajić je učenicima približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva učenici će steći znanja popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti.

Radionica Mala škola programiranja, koju je danas vodila mr. sc. Irma Ibrišimović, imala je za cilj da učenici nauče kako kreirati poslovni mail, komunikacija između menadžera i klijenta, te kako izgleda meeting preko Skypa.

Studenti prve godine studijskog programa Računarstvo i Informatika, Kerim Lugonić i Ziba Junuzović svoju kreativnost su iskazali kreirajući program za kviz C++ programskom jeziku. Pitanja iz kviza su uspješno realizovana na današnjoj radionici.

Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

Radionice Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja održane su online putem Zoom platforme, a u radionicama su učestvovali učenici završnih razreda srednjih škola.

About The Author

mainmpo