UČENICI ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJE EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE NA FINra

UČENICI ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJE EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE NA FINra
12. Maja 2021. Komentari isključeni za UČENICI ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJE EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 12. maja 2021. godine, u okviru projekta ”Profesionalna orijentacije učenika završnih razreda srednjih škola” FINra je ugostila učenike završnih razreda Srednje ekonomsko-trgovinske škole Tuzla, pridržavajući se mjera i naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite TK. Cilj susreta je olakšati odluku i dati podršku u profesionalnoj orijentaciji i izboru fakulteta za nastavak obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola. Učenici su imali priliku da obiđu prostorije, uvjere se u moderno opremljene učionice i savremenu IT opremu na kojoj rade studenti FINra, te posjete biblioteku i upoznaju se sa profesorima i asistentima. Imajući u vidu veliko interesovanje učenika za Visokoškolsku ustanovu FINra, učenike je zanimalo po čemu se to ova visokoškolska ustanova razlikuje od drugih i koje su koristi studiranja na FINra.

U svom izlaganju direktor Visokoškolske ustanove FINra u Tuzli prof. dr. sc. Ismet Kalić je istakao:

„U nastavnom planu i programu Visokoškolske ustanove FINra napravili smo jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina. Takav odnos teorije i praktičnih znanja i vještina čini ovu visokoškolsku ustanovu jedinstvenom u regionu.

Našim studentima smo obezbijedili vrhunske predavače, najbolje profesore iz naučnih oblasti finansije i računovodstvo, računarstvo i informatika, kao iz ostalih predmeta iz drugih naučnih oblasti.

Nastava Visokoškolske ustanove FINra Tuzla se odvija u moderno opremljenim učionicama na savremenoj IT opremi na kojima su instalirani aplikativni programi za računovodstveno i finansijsko poslovanje uz korištenje “Pametne table” posljednje generacije.

Po završetku studija naše studente nećemo slati na Biro za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca. One koji budu imali poduzetničkog duha, podržat ćemo u pokretanju vlastitog biznisa, kroz otvaranje računovodstvenih servisa ili agencija.“

Osim obraćanja direktora Visokoškolske ustanove FINra, zamjenik direktora doc. dr. sc. Edin Glogić govorio je o nastavku obrazovanja, studijskom programu ”Finansije i računovodstvo”. Ovom temom učenici se žele podstaknuti da nastave obrazovanje i da im se ukaže na koristi studiranja i akademske diplome. Istakao je i promovisanje pozitivnih vrijednosti i aktivnosti FINra u cilju pomoći učenicima u njihovoj profesionalnoj orijentaciji.

 

”Mi upravo pokazujemo koja su to praktična znanja i vještine, potrebne za tržište rada. Mi šaljemo naše studente na praktično osposobljavanje u partnerske kompanije, a trenutno imamo preko 100 potpisanih sporazuma iz cijele BiH. Upravo tako naši studenti i prije upisa, a i u toku školovanja, imaju jasnu sliku šta će raditi po završetku i čime će se baviti.”, rekao je profesor Glogić.

 

Pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja, mr. sc. Irma Ibrišimović, se više dotakla detalja o novom Studijskom programu ”Računarstvo i informatika”, te Fonda za dodjelu stipendija učenika završnih razreda srednjih škola.

FINra je kreirala savremen i inovativan studijski program na kojem se stiču znanja potrebna za tržište rada. Studijski program ”Računarstvo i informatika” studentima nudi mogućnost sticanja znanja i vještina iz domena informacionih sistema, baza podataka, mrežnih sistema te metoda informacione podrške u tim procesima. Na ovaj način studenta obrazujemo kao programera sa znanjima iz finansija i računovodstva, i po tome se FINra razlikuje od drugih. Također FINra je ove godine obezbjedila Fond od 100.000 KM za stipendiranje učenika.”, dodala je magistrica Irma.

Učenicima su se  kratko  obratili i direktor  Edis Hodžić i profesorica Aida Dedeić  Srednje ekonomsko-trgovinske škole Tuzla. Istaknuli su da je ovo izuzetna  prilika za učenike koji se u svojoj profesionalnoj orijentaciji vide u finansijama i računovodstvu, računarstvu, informatici i programiranju.

About The Author

mainmpo