USPJEŠNO REALIZOVAN TREĆI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA

USPJEŠNO REALIZOVAN TREĆI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA
20. Aprila 2021. Komentari isključeni za USPJEŠNO REALIZOVAN TREĆI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ danas 20. aprila 2021. godine uspješno je realizovala i treći ciklus radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja.

Radionice Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja održane su online putem Zoom platforme, a u radionicama su učešće uzeli učenici završnih razreda srednjih škola. Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

Radionica Mala škola računovodstva  učenicima je  približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva  učenici će steći znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti. Jedan od ciljeva radionice je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima.

Radionica Mala škola programiranja osmišljena je da inspiriše učenike i poveća njihovo zanimanje za informatiku i digitalna rješenja. Program radionice je namijenjen početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima. Cilj radionice Mala škola programiranja je, da osposobi  učenike da mogu  razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C++ učenici će savladati  osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), te savladati  algoritam zapisan u pseudo kodu i  upoznati se sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

Današnja predavanja s primjerima iz prakse održale su:

Mala škola računovodstva –  Elvira Ribić, stručnjak iz prakse  na FINra

Mala škola programiranja – Mr. sc. Aldijana Omerović, predavač na FINra

Nastavak radionica, odnosno četvrti dio Male škole računovodstva i Male škole programiranja  bit će realiziran  26. i 27. aprila 2021. godine.

About The Author

mainmpo