USPJEŠNO REALIZOVANA DRUGA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA

USPJEŠNO REALIZOVANA DRUGA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA
13. Aprila 2021. Komentari isključeni za USPJEŠNO REALIZOVANA DRUGA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ danas 13. aprila 2021. godine uspješno je realizovala drugu radionicu Mala škola računovodstva.

Radionica Mala škola računovodstva održana je online putem Zoom platforme, a u radionici su učešće uzeli učenici završnih razreda srednjih škola.

Današnje predavanje s primjerima iz prakse održala je asistentica Visoke škole FINra Amira Mulasmajić.

Prateći tokove u privredi FINra je osmislila projekat u skladu sa potrebama  tržišta rada, kako bi se  srednjoškolci lakše opredijelili za buduća zvanja, te kako bi bili upoznati sa znanjima i vještinama traženim kod poslodavaca.

Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

Radionica Mala škola računovodstva  učenicima je  približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva  učenici će steći znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti. Jedan od ciljeva radionice je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima.

Projekat je osmišljen na način da će se dio aktivnosti realizovati online, a drugi dio in class  u prostorijama Visoke škole FINra Tuzla, uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera zdravstvene zaštite učenika i osoblja, koje će učestvovati u navedenim projektima.

Nastavak radionica, odnosno treći i četvrti dio Male škole računovodstva  bit će realiziran 20. i 26. aprila 2021. godine.

Osim radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja bit će održana i druga radionica Mala škola poslovnog engleskog jezika i Izrada biznis plana 15. aprila 2021. godine.

About The Author

mainmpo