USPJEŠNO REALIZOVANA PRVA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA

USPJEŠNO REALIZOVANA PRVA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA
6. Aprila 2021. Komentari isključeni za USPJEŠNO REALIZOVANA PRVA ONLINE RADIONICA MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ danas 6. aprila 2021. godine uspješno je realizovala prvu radionicu Mala škola programiranja.

Radionica Mala škola programiranja održana je online putem Zoom platforme, a u radionici su učešće uzeli učenici završnih razreda srednjih škola. Uvodno predavanje održao je doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor na FINra, a nakon toga predavanje s primjerima iz prakse  održala je mr. sc. Aldijana Omerović, predavač  Visoke škole FINra.

Prateći tokove u privredi FINra je osmislila projekat u skladu sa potrebama  tržišta rada, kako bi se  srednjoškolci lakše opredijelili za buduća zvanja, te kako bi bili upoznati sa znanjima i vještinama traženim kod poslodavaca. Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz  oblasti IT-a.

Radionica Mala škola programiranja osmišljena je da inspiriše učenike i poveća njihovo zanimanje za informatiku i digitalna rješenja. Program radionice je namijenjen početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima. Cilj radionice Mala škola programiranja je, da osposobi  učenike da mogu  razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C++ učenici će savladati  osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), te savladati  algoritam zapisan u pseudo kodu i  upoznati se sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

Po završetku programa, učenici će naučiti praktične vještine kodiranja i imati priliku vježbati vještine programiranja. Projekat je takmičarskog karaktera, ali i prilika da učenici razmijene iskustva, da se pripreme za cjeloživotno učenje, te razviju funkcionalnu pismenost i komunikacijske vještine.

Projekat je osmišljen na način da će se dio aktivnosti realizovati online, a drugi dio in class  u prostorijama Visoke škole FINra Tuzla, uz poštivanje svih trenutno važećih epidemioloških mjera zdravstvene zaštite učenika i osoblja, koje će učestvovati u navedenim projektima.

Nastavak radionica, odnosno drugi, treći i četvrti dio Male škole programiranja i bit će realiziran 13. 20. i 27. aprila 2021. godine.

Danas je održana i radionica Mala škola računovodstva, a pored radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja ,bit će održane i radionice Mala škola poslovnog engleskog jezika i Izrada biznis plana, koje počinju 8. aprila 2021. godine.

About The Author

mainmpo