Veliki interes maturanata za Visoku školu FINra

Veliki interes maturanata za Visoku školu FINra
27. Aprila 2018. Komentari isključeni za Veliki interes maturanata za Visoku školu FINra Aktuelnosti,FINra FINra

Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli u okviru profesionalne orijentacije učenika završnih razreda srednjih škola realizira projekat “Dani otvorenih vrata FINra 2018.”. Cilj projekta je olakšati odluku i dati podršku u profesionalnoj orijentaciji i izboru fakulteta za nastavak obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola. Ovo je prilika da učenici obiđu prostorije, uvjere se u moderno opremljene učionice i savremenu IT opremu, te posjete biblioteku i upoznaju se sa profesorima i asistentima na FINra. Učenicima je prezentirano po čemu se to ova visokoškolska ustanova razlikuje od drugih i koje su koristi studiranja na FINra. Učenici i profesori srednjih škola nisu krili svoje oduševljenje i zadovoljstvo posjetom Visokoj školi FINra.


U sklopu ovog projekta Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra je organizirala testiranje za stipendije iz predmeta „Knjigovodstvo“ za učenike završnih razreda srednjih ekonomskih škola sa područja Tuzlanskog kantona i regije.

Cilj ovog testiranja je afirmacija i podizanje nivoa znanja učenika srednjih ekonomskih škola iz oblasti knjigovodstva. Svrha testiranja je da se okupe najbolji učenici, da im se pruži prilika da prošire i osavremene svoja znanja i vještine, te da budu nagrađeni za postignute rezultate. Ovakva vrsta stipendiranja je podsticanje i promovisanje znanja i sposobnosti kao posebne vrline kod mladih ljudi. Kroz stipendiranje studenata, Visoka škola FINra zapravo daje priliku mladim ljudima da našu zemlju učine naprednijom i boljom, te perspektivnijom za sve buduće mlade stručnjake u oblasti finansija i računovodstva.

Učešće u testiranju za stipendije su uzela po tri najbolja učenika iz ekonomskih škola, koje su odabrali profesori knjigovodstva na osnovu pokazanog znanja u toku nastave.

“Testiranje se sastojalo od rješavanja testa koji obuhvata knjiženja u glavnoj knjizi i dnevniku sa unosom početnog stanja, knjiženjem poslovnih promjena i utvrđivanjem finansijskog rezultata. Bodovanje je vršeno na osnovu 10 poslovnih promjena gdje svaka promjena nosi 10 bodova, što ukupno predstavlja maksimalno 100 bodova.” istakla je predsjednica komisije za ocjenjivanje testiranja, Mr.sc. Jasmira Avdić, predavač na Visokoj školi FINra.

Visoka škola FINra je najbolje učenike (prva tri mjesta) nagradila stipendijom u vidu umanjenja ukupnog iznosa školarine na Visokoj školi FINra u visini od 100%, 50% i 25%. Prvoplasirana na testiranju za stipendije iz predmeta “Knjigovodstvo” i ujedno dobitnica i stopostotne stipendije je učenica JU “MSŠ Srebrenik” Hanifa Gulam. Drugo mjesto i stipendiju u iznosu od 50% godišnje školarine je osvojio također učenik iz JU “MSŠ Srebrenik” Besim Bojadžija. Trećeplasirana i dobitnica stipendije u iznosu od 25% godišnje školarine je učenica “MSŠ Hasan Kikić” iz Gradačca, Amila Sinanović.

Hanifa Gulam, 1.mjesto
Besim Bojadžija, 2. mjesto
Amila Sinanović, 3. mjesto

Visoka škola FINra će 28.04.2018. godine sa početkom u 10 sati u amfiteatru Visoke škole FINra organizirati testiranje za stipendije iz oblasti općeg znanja, ekonomije, matematike i informacionih tehnologija. Okvirna pitanja za testiranje za stipendije su objavljena na web stranici Visoke škole FINra.

Ovo je prilika za učenike koji se u svojoj profesionalnoj orijentaciji vide u finansijama i računovodstvu da dobiju stipendiju na Visokoj školi FINra u Tuzli, te obezbijede besplatno studiranje na ovoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi.

Sve informacije možete pogledati na www.finra.ba

About The Author

mainmpo