Visokoškolska ustanova FINra: Akreditovani!

Visokoškolska ustanova FINra: Akreditovani!
8. Maja 2021. Komentari isključeni za Visokoškolska ustanova FINra: Akreditovani! Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana, 28. Aprila 2021. godine, Visokoškolskoj ustanovi FINra uručeno je Rješenje o institucionalnoj akreditaciji.

FINra je dobila pozitivno mišljenje o akreditaciji od strane Komisije za akreditaciju, odnosno komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka koji ocjenjuju i obavljaju reviziju kvaliteta, te daju preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove.

FINra je tokom 2020. godine započela proces institucionalne akreditacije. Pripreme za proces eksterne evaluacije, dolazak i rad komisije su trajale određeni vremenski period, a u njima su učestvovali studenti i zaposleni na visokoškolskoj ustanovi FINra, te poslovni partneri i saradnici FINra. Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka se prilikom posjete u okviru postupka institucionalne akreditacije FINra, u periodu od 12. do 13. marta 2021. godine, sastala sa predstavnicima rukovodstva FINra, voditeljima studijskih programa, akademskim osobljem, studentima prvog ciklusa, administrativno-tehničkim osobljem, predstavnicima privrede i prakse, te alumni studentima ove visokoškolske ustanove.

Akreditacija FINra predstavlja, sasvim sigurno, potvrdu nivoa kvaliteta ove visokoškolske ustanove i njene prepoznatljivosti među velikim brojem visokoškolskih ustanova na području cijele Bosne i Hercegovine. Vrijedi naglasiti i da je, podnošenjem zahtjeva za institucionalnu akreditaciju institucije nadležnom Ministarstvu za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona, u skladu sa pozitivnim propisima iz ove oblasti, FINra prva visokoškolska ustanova koja je izvela prvu generaciju studenata sa akreditovanim diplomama, te time pokazala najviši nivo otvorenosti i opredjeljenosti za kontinuiran rad na osiguranju kvaliteta i za provođenje postupka akreditacije institucije prema svim važećim propisima iz ove oblasti.

Kako je već poznato, proces akreditacije je kompleksan i podrazumijeva provođenje postupka samoevaluacije institucije i izradu samoevaluacionog izvještaja prema jasnim kriterijima, posjetu komisije stručnjaka, finalni izvještaj sa preporukom o akreditaciji i rješenje o akreditaciji nadležne obrazovne ustanove. Da bi visokoškolska ustanova mogla dobiti pozitivno mišljenje Komisije stručnjaka (akreditacija) mora ispuniti deset podjednako važnih kriterija:

  1. Politika osiguranja kvaliteta,
  2. Izrada i odobravanje programa,
  3. Učenje, podučavanje i vrednovanje usmjereni na studenta,
  4. Upis i napredovanje studenata, priznavanje i certificaranje,
  5. Nastavno osoblje,
  6. Resursi za učenje i podrška studentima,
  7. Upravljanje informacijama,
  8. Informisanje javnosti,
  9. Kontinuirano praćenje i periodična revizija programa,
  10. Periodično vanjsko osiguranje kvaliteta.

Koristimo ovu priliku da uputimo srdačne zahvale akademskom i administrativnom osoblju FINra, studentima FINra, i svim drugim osobama i organizacijama uključenim u ovaj značajni i sveobuhvatni proces institucionalne akreditacije FINra, a koji su svojim predanim radom i zalaganjem doprinijeli uspješnom okončanju ovog postupka.

Povjerenje studenata, nastavnog osoblja i svih uposlenika opravdano je kroz zajednički predani rad i opredjeljenje da se FINra u akademskoj zajednici Bosne i Hercegovine artikulira kao priznata visokoškolska ustanova sa potencijalima koji su vidljivi i prepoznati u ishodima učenja, usvojenim znanjima i vještinama koji studenti steknu tokom svoga obrazovanja.

PREPORUKA o akreditaciji visokoškolske ustanove Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra, Tuzla – link

Rješenje o akreditaciji Visokoškolske ustanove FINra možete pogledati na sljedećem linku: RJEŠENJE

 

About The Author

mainmpo