VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra UZELA UČEŠĆE NA ERASMUS+ INFO DANU

VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra UZELA UČEŠĆE NA ERASMUS+ INFO DANU
23. Januara 2023. Komentari isključeni za VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra UZELA UČEŠĆE NA ERASMUS+ INFO DANU Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 19.01.2023. godine predstavnik visokoškolske ustanove FINra, Nermina Kalić, učestvovala je na Info danu za Erasmus+ program u Sarajevu, koji je realizovan od strane BRAVO organizacije. Događaju je prisustvovalo oko 50 predstavnika različitih organizacija širom Bosne i Hercegovine.

Ovom prigodom učesnicima Info dana je prezentovan Erasmus+ program, odnosno prilike i mogućnosti koje pružaju Erasmus + projekti, kao i ostali programi Evropske Unije. Erasmus+ program podržava različite vrste mobilnosti, uključujući studijske boravke, praktična iskustva, volontiranje, edukacije i projekte saradnje. Program također podržava projekte koji se fokusiraju na reformu obrazovnog sistema i unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Dobijanjem institucionalne akreditacije u akademskoj 2020/2021. godini visokoškolska ustanova FINra je stekla uvjete za uključivanje u Erasmus+ projekte i već ostvarila niz saradnji sa visokoškolskim ustanovama u zemljama EU. Neki od projekata na kojim su nastavno osoblje FINra i studenti uzeli učešće su: Međunarodna ljetna škola u Sloveniji, u organizaciji Univerziteta Novo Mesto, gdje su imali priliku da usavrše izradu biznis plana, učestvuju u interaktivnim radionicama, posjete uspješna preduzeća, borave u Ljubljani i obiđu kulturne znamenitosti. U septembru 2022.godine, studenti treće i četvrte godine su učestvovali na projektu „Izgradnja kapaciteta za uspjeh – poticanje profesionalne relizacije i zapošljivosti mladih“ održanog u Sofiji, Bugarska. Trenutno je otvoren konkurs za stipendiranje jednosedmične mobilnosti osoblja Visokoškolske ustanove FINra Tuzla za držanje nastave u okviru Erasmus+ KA171 programa razmjene na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. 

FINra je sporazum o poslovnoj saradnji potpisala sa nekoliko inostranih akreditovanih visokoškolskih ustanova i to: Libertas međunarodno sveučilište Zagreb, Republika Hrvatska, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Republika Hrvatska, Visoka škola za menadžment i informatiku u Virovitici, Republika Hrvatska, Fakultet za projektni i inovacioni menadžment PMC Beograd, Republika Srbija, Veleučilište „Lavoslav Ružička“ Vukovar, Republika Hrvatska, Univerzitet Novo Mesto u Novom mestu, Republika Slovenija, Fakultet za menadžment Herceg Novi, Crna Gora i Internacionalni univerzitet Novi Pazar.

Visokoškolska ustanova FINra će nastaviti uspostavljati međunarodnu saradnju sa prestižnim univerzitetima i fakultetima u BiH i regionu. Cilj je uspostaviti što veći broj sporazuma koji će unaprijediti međunarodnu saradnju i učešće u međunarodnim projektima.

About The Author

mainmpo