Zašto je IT industrija najbolji izbor za budućnost i posao?

Zašto je IT industrija najbolji izbor za budućnost i posao?
4. Jula 2022. Komentari isključeni za Zašto je IT industrija najbolji izbor za budućnost i posao? Nekategorisano FINra

Rad u IT industriji je perspektivan i odlično plaćen. Prema izvršenim analizama tržišta rada, zanimanja programera i ekonomiste svrstavaju se u TOP 3 najplaćenija zanimanja u svijetu.

Globalna potražanja za IT stručnjacima kako u svijetu, tako i na prostoru Bosne i Hercegovine dovela je do veoma visokih plata stručnjaka iz oblasti računarstva i informatike. U Tuzlanskom kantonu IT brašna nastavlja da se širi nevjerovatnom brzinom, a statistički podaci govore da oni koji završe navedeni smjer ne čekaju ni dana na posao u struci. Drugim riječima, u IT branši nema nezaposlenih, što potvrđuju i statistički podaci biroa za zapošljavanje.

 Takav brzorastući trend razvoja rezultirao je time da tržištu nedostaju školovani stručnjaci u sektoru računarstva i informatike, i to ne samo oni najiskusniji, nego i oni koji su na početku karijere, kao i studenti koji tokom studija obavljaju praksu u IT kompanijama. Upravo je praksa tokom studija u poznatim kompanijama ono što visokoškolsku ustanovu FINra izdvaja kao jedinstvenu u regionu.

Studenti FINra već u toku studija mogu da pronađu svog poslodavca i započnu sa radom vrlo brzo, i to kroz praksu u kompanijama sa kojima FINra ima zaključene sporazume.

Od 2020. godine Visokoškolska ustanova FINra ima potpisan sporazum sa Bit Alliance. Bit Alliance je vodeća krovna asocijacija IT kompanija koja je osnovana u cilju jačanja i razvoja IT ekosistema u BiH i poslovnog okruženja IT industrije. Obrazovni profil zaposlenih u softverskoj industriji većinski je sačinjen od mladih visokoobrazovnih kadrova. Kroz studijski program „Računarstvo i informatika“  studenti stiču korisna znanja i vještine, primjenjive u praksi. Bit Allianca je na raspolaganju FINra kao partneru i svim studentima FINra za sve buduće aktivnosti.

Visokoškolska ustanova FINra je zaključila više od 150 sporazuma sa uspješnim firmama sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

About The Author

mainmpo