MEĐUNARODNI DAN STUDENATA OBILJEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE NA FINra

MEĐUNARODNI DAN STUDENATA OBILJEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE NA FINra
17. Novembra 2022. Komentari isključeni za MEĐUNARODNI DAN STUDENATA OBILJEŽEN PROMOCIJOM KNJIGE NA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli, 17. novembra 2022. godine, povodom Međunarodnog dana studenata, promovisana je knjiga pod nazivom ”Baze podataka i modeli poslovnih sistema” autora doc.dr.sc. Zoran Jasaka i saradnika. knjiga je namijenjena studentima 2. godine na akademskom studijskom programu „Računarstvo i informatika“, smjer „Softversko inženjerstvo“.

Ovom prilikom promociji su prisustvovali profesori i učenici iz srednjih škola JU Elektrotehnička škola Tuzla, JU Hemijska škola Tuzla i Behram-begova medresa Tuzla.
 
Pozdravne riječi prisutnim gostima i studentima uputila je mr.sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja.
FINra polaže posebnu pažnju izdavačkoj djelatnosti. Do sada su izdate četiri knjige koje se odnose na studijski program “Finansije i računovodstvo”, a to su: ”Upravljanje novčanim tokovima – strateški i operativni aspekt” autora prof.dr.sc.Ismeta Kalića, ”Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom” autora mr.sc. Elmira Ramića i mr.sc. Zlatka Glavinića, „Trgovanje vrijednosnim papirima“ autora dr.sc. Amira Karalića i “Savremeni menadžment”, autora profesora emeritusa Adila Kurtića, dok su u akademskoj 2021/22 godini izdate dvije knjige koje se odnose na studijski program “Računarstvo i informatika”, a to su: „Algoritmi i strukture podataka“ autora doc.dr.sc. Zorana Jasaka i mr.sc. Aldijane Omerović i „Numerička matematika“ autora doc.dr.sc. Zorana Jasaka i mr.sc. Irme Ibrišimović.

Danas je upriličena promocija sedme knjige po redu čiji je izdavač FINra i ujedno treće knjige koja je namijenjena studentima studijskog programa “Računarstvo i informatika”.

„Knjiga Baze podataka i modeli poslovnih sistema je rezultat napora da se studentima na raspolaganje stavi literatura koja je u potpunosti usklađena sa nastavnim planom i programom. Ovo je u skladu sa opštim ciljem, kako autora tako i Visokoškolske ustanove, kao jedan od bazičnih elemenata uspješnog nastavnog procesa. Ako se imaju u vidu razvojni planovi, takav koncept ima daleko veću težinu i značaj.”  izjavio je doc.dr.sc. Zoran Jasak

Magistar primjenjene matematike i doktorant na odsjeku Matematika u tehnici na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, koautorica knjige ”Baze podataka i modeli poslovnih sistema ”, mr.sc. Irma Ibrišimović, u svom obraćanju kazala je: ”Tokom dvije akademske godine na predavanjima i vježbama iz predmeta Baze podataka i modeli poslovnih sistema, pripremali smo materijal koji je sastavni dio ove knjige, sa ciljem da na jednom mjestu obuhvatimo sve ključne oblasti.”

Koautor knjige ”Baze podataka i modeli poslovnih sistema ”, magistrice informacionih tehnologija mr.sc. Aldijana Omerović naglasila je da se objavom  ove knjige doprinosi  teorijskom i praktičnom unaprijeđenju ove naučne oblasti.
Nakon održane promocije, predstavnicima srednjih škola je uručen paket knjiga koje su u izdavaštvu FINra. Za učenike srednjih škola su organizovane i prigodne radionice. Učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u radionicama, dodijeljene su zahvalnice i vrijedne nagrade.
Visokoškolska ustanova FINra će i dalje raditi na unapređenju kvaliteta nastavnih procesa i pružanju podrške nastavnom osoblju FINra, što još jednom potvrđuje činjenicu da je kao takva jedinstvena u regionu.
About The Author

mainmpo