NA FINra OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA

NA FINra OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA
21. Novembra 2022. Komentari isključeni za NA FINra OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA Nekategorisano FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli, 21. novembra 2022. godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana ženskog poduzetništva, upriličena je panel diskusija na temu: „Kako ohrabriti žene ka poduzetništvu?“. Govornici u ovoj panel diskusiji bili su Almir Paočić, konsultant za poduzetništvo, Dženana Žilić, poduzetnica, Tarik Baraković, menadžer za poduzetništvo i projekte, te Zijad Lugavić, Uprava grada Tuzla.

Panel diskusiji su učestvovali i diplomirani studenti FINra gdje su predstavili svoje poduzetničke ideje i biznise koje su pokrenuli po završetku studija na FINra, među kojima su Arnela Mumić, Sedina Subašić i još nekoliko studenata FINra.

Teme o kojima su govorili učesnici panel diskusije su projekti poduzetničke podrške, poduzetnička infrastruktura u BiH i gradu Tuzla, rizici sa kojima se susreću start-up biznisi, značaj neformalnog i formalnog obrazovanja za poduzetnike, iskustva iz prakse.

„Poduzetnice imaju sve važniju ulogu u savremenim ekonomijama  i njihov broj sve više raste. Nadamo se da će se sve više žena odlučivati na poduzetnički poduhvat jer praksa pokazuje da žene poduzetnice imaju više želje za učenjem, umrežavanjem, također da su  obazrivije prema saradnicima, te pridonose društveno odgovornom poslovanju“, rekao je Tarik Baraković, menadžer za poduzetništvo i projekte.

Doc.dr.sc. Zijad Lugavić je u svom izlaganju istakao sljedeće: „Grad Tuzla pruža podršku obrtima i poduzetnicima kroz svoje programe tokom prve dvije godine od pokretanja start – up biznisa. Na području grada Tuzla sve je veći broj žena koje se odlučuju za pokretanje vlastitih biznisa i taj trend treba rasti i u budućnosti.“

„Svaki poduzetnik treba razviti dobar biznis plan kako bi njegovo poslovanje bilo uspješno. Za dobar biznis plan potrebno je posjedovati znanja i vještine iz oblasti finansija, računovodstva, menadžmenta, a sve to sigurno da možete steći tokom studija na FINra“, kazao je Almir Paočić, konsultant za poduzetništvo.

Ovom prilikom panel diskusiji su prisustvovali profesori i učenici iz srednjih škola JU Mješovita srednja škola Tešanj, JU Srednja tehnička škola Tešanj, JU Behram-begova medresa Tuzla, JU Mješovita srednja škola Sapna, JU Gimnazija Meša Selimović Tuzla, JU Mješovita Srednja škola Kalesija i JU Hemijska škola Tuzla. Učenici JU Hemijska škola Tuzla su u okviru ovog događaja prezentirali svoje biznis ideje i prenijeli svoja iskustva prisutnima.

Nakon održane panel diskusije, predstavnicima srednjih škola je uručen paket knjiga koje su u izdavaštvu FINra. Za učenike srednjih škola su organizovane i prigodne radionice. Učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u radionicama, dodijeljene su zahvalnice i vrijedne nagrade.

About The Author

mainmpo