Održan seminar „Obuka na računovodstvenim programima“ za profesore srednjih ekonomskih škola

Održan seminar „Obuka na računovodstvenim programima“ za profesore srednjih ekonomskih škola
15. Februara 2018. Komentari isključeni za Održan seminar „Obuka na računovodstvenim programima“ za profesore srednjih ekonomskih škola Aktuelnosti,FINra FINra

Na Visokoj Školi za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli danas je održan jednodnevni seminar na temu: „Obuka na računovodstvenim programima“. Na seminaru su učestvovali profesori iz srednjih ekonomskih škola, koji predaju predmet „Knjigovodstvo“.

Na zahtjev direktora i profesora srednjih škola, kojima su donirani računari i računovodstveni programi, je realiziran današnji seminar. Naime, Visoka škola FINra sa poslovnim partnerima, softverskom kućom Spin Tuzla i IT kompanijom Disti Sarajevo, pred kraj prošle godine, je donirala računare i računovodstvene programe za šest srednjih ekonomskih škola Tuzlanskog kantona.

Cilj današnjeg seminara je bio obučiti profesore srednjih škola za rad u računovodstvenim programima. Svrha seminara je da se donirani računari i računovodstveni programi stave u funkciju, odnosno uključe u nastavni proces, čime bi se unaprijedio kvalitet nastave iz predmeta „Knjigovodstvo“. Na ovaj način će učenici srednjih ekonomskih škola steći neophodna praktična  znanja i vještine tražene na tržištu rada.

 

Jednodnevni seminar je realiziran u sali za obuku Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra, koja je opremljena sa 20 računara, na kojima su instalirani računovodstveni programi.

Edukaciji su prisustvovali profesori iz sljedećih srednjih škola:

  • JU Srednja Ekonomsko – trgovinska škola Tuzla,
  • JU Mješovita srednja škola Banovići,
  • JU Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ Gradačac,
  • JU Mješovita srednja škola Gračanica,
  • JU Mješovita srednja škola Kalesija,
  • JU Mješovita srednja ekonomsko – hemijska škola Lukavac,
  • JU Mješovita srednja škola Sapna.

Ukupno 22 profesora iz navedenih srednjih ekonomskih škola je imalo priliku upoznati se sa računovodstvenim programima i kroz praktične primjere obučiti se za rad u aplikativnim programima, kao što su: program finansijskog knjigovodstva, program robnog knjigovodstva, program blagajne i program PDV evidencije.

Učesnicima seminara su dodijeljeni certifikati o učešću. Dodjeli certifikata i zajedničkom ručku su prisustvovali pored učesnika seminara i direktori srednjih škola.

Po završetku seminara direktor Visoke škole FINra dr.sc.Ismet Kalić je istakao:

„Na današnjem seminaru vi ste obučeni za rad na računovodstvenim programima i  osposobljeni za prenos znanja i vještina svojim učenicima u srednjim ekonomskim školama iz kojih dolazite. Ova obuka je nastavak projekta doniranja računara i računovodstvenih programa srednjim ekonomskim školama na području TK. Na ovaj način će se upravo donirani računovodstveni programi staviti u funkciju kako bi se unaprijedio kvalitet nastave u srednjim ekonomskim školama. Konačan cilj je da učenici već u srednjim ekonomskim školama steknu znanja i vještine prepoznatljive na tržištu rada. Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra će nastaviti saradnju i davati podršku profesorima srednjih ekonomskih škola i u budućnosti kroz obnavljanje, proširenje i osavremenjavanje znanja i vještina rada u aktuelnim računovodstvenim programima”.

Prisutnima su se obratili i direktori srednjih škola u Sapni gospodin Admir Selimović i Banovićima gospodin Ćazim Musić, koji su se još jednom zahvalili FINra na uručenoj donaciji u računarima i računovodstvenim programima, a posebno na provedenoj obuci njihovih profesora na računovodstvenim programima. Također, iskazali su zadovoljstvo što će se  saradnja između njihovih škola i FINra nastaviti i u budućnosti.

 

About The Author

mainmpo