ONLINE NASTAVA NA FINra

ONLINE NASTAVA NA FINra
18. Aprila 2020. Komentari isključeni za ONLINE NASTAVA NA FINra Aktuelnosti FINra

Novonastala situacija pandemije donijela je velike izazove u organizovanju nastavnog procesa i rada na visokoškolskim ustanovama. E-nastava je na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra Tuzla uvedena još u akademskoj 2018/2019. godini. Međutim, puni kapacitet  i ekspanziju u korištenju, E-nastava je upravo “doživjela” u trenutnim okolnostima, kada FINra upotpunosti odgovara ovim izazovima i pomiče sopstvene granice u organizovanju i provedbi online nastave.

Od 12.03.2020. godine, kada je praktično došlo do obustave  klasičnog načina izvođenja nastave, online nastava na FINri organizovana je veoma brzo i uspješno. Već postojeća E-nastava i druge dostupne platformi poput ZOOM, Google ClassRoom, YouTube, kao i sve druge mogućnosti koje pružaju internet i raspoloživi kanali elektronske komunikacije, poslužili su u svrhu kontinuiranog i interaktivnog održavanja nastavnog procesa.

Krajem mjeseca marta, online nastava na FINra je podignuta na jedan viši nivo, uvođenjem live nastave, odnosno održavanju predavanja i vježbi uživo, koja studentima i akademskom osoblju omogućava potpunu interaktivnost.  Live nastava, predavanja i vježbe,  se odvija putem ZOOM platforme, verzija Pro, i omogućava realizaciju nastave sa 20 virtualnih učionica, čak i do 100 učesnika. Snimljena predavanja se takođe postavljaju i na E-nastavu, kako bi bila dostupna u svakom momentu i za studente koji nisu prisustvovali live nastavi.

Studentima je na ovaj način, dostupan cjelovit nastavni materijal uvijek, u vrijeme koje njima najviše odgovara, od e-literature, prezentacija predavanja i vježbi, te snimljenih predavanja i vježbi.  Najveća prednost je upravo ranije spomenuta interaktivnost, na koju smo navikli u klasičnom načinu održavanja nastave, pa studenti i dalje mogu postavljati pitanja i komentarisati željeno, isto kao i nastavnici. Obje strane su ovaj vid nastave prihvatile i prilagodile joj se bez poteškoća, veoma motivisano i zainteresovano. Najbolji dokaz tome jeste profesionalan i odgovoran pristup obavezama i njihovom rješavanju, kao što je i očekivano od naših studenata.

U narednom periodu FINra će raditi na uspostavi aplikacija za provođenje testiranja, odnosno prvih predispitnih obaveza u ljetnom semestru akademske 2019./2020. godine. Poseban izazov jeste realizacija planiranih ispitnih obaveza u mjesecu aprilu online.

About The Author

mainmpo