PRVI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“ NA VISOKOŠKOLSKOJ USTANOVI FINra

PRVI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“ NA VISOKOŠKOLSKOJ USTANOVI FINra
3. Marta 2022. Komentari isključeni za PRVI CIKLUS RADIONICA U OKVIRU PROJEKTA „PROFESIONALNA ORIJENTACIJA UČENIKA ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA“ NA VISOKOŠKOLSKOJ USTANOVI FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Učenici srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, dana 02.03. i 03.03.2022.godine su prisustvovali prvom ciklusu radionica u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola”, uz provođenje svih epidemioloških mjera.

Radionice su održane in-class u učionicama Visokoškolske ustanove FINra i online putem Zoom-a.

Prateći tokove u privredi, FINra je osmislila projekat u skladu sa potrebama tržišta rada, kako bi se srednjoškolci lakše opredijelili za buduća zvanja, te kako bi bili upoznati sa znanjima i vještinama traženim kod poslodavaca.

Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija, računovodstva i IT programiranja.

Dobrodošlicu na Visokoškolsku ustanovu FINra, prisutnim učenicima zaželio je pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja,  mr.sc. Irma Ibrišimović.

“Radionice su inovirane u konceptualnom smislu gdje će polaznici imati priliku da se kroz svaku pojedinačnu radionicu detaljno upoznaju kako studenti na Visokoškolskoj ustanovi FINra kroz nastavne procese izučavaju iste ili srodne teme koje su predmet radionice i kako po završetku studija primjena tih znanja i vještina izgleda u praksi. Također putem radionica učesnicima će se približiti studentski život na FINra kroz prezentaciju nastavnih i nenastavnih procesa i aktivnosti.”

Radionicu Mala škola knjigovodstva i računovodstva vodila je asistentica na FINra Amira Mulasmajić i studentica I godine Nerma Omić. Učenicima je  približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva učenici će savladati popunjavanje naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti.

Radionicu Mala škola programiranja i informatike vodili su profesor dr.sc. Zoran Jasak, mr.sc. Irma Ibrišimović i studenti I godine sa SP Računarstvo i informatika Armin Alagić i Arabela Al Salamat. Ova radionica je osmišljena je da inspiriše učenike i poveća njihovo zanimanje za informatiku i digitalna rješenja. Program radionice je namijenjen početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima.

Kroz radionicu Mala škola izrade biznis plana koju je vodio predavač na FINra mr.sc. Adem Azapagić i studentica IV godine Nadina Đogić, učenici će da nauče kako doći od poslovne ideje do biznis plana, te da upoznaju alate potrebne za kreiranje biznis plana.

Predavač na FINra, mr.sc. Alisa Pejić je voditelj radionice Mala škola poslovnog engleskog jezika zajedno sa studentom IV godine Mehmedom Čajićem i studenticom II godine Šejlom Mandžić. Radionicaima za cilj upoznavanje i ovladavanje učenika osnovnom terminologijom poslovnog vokabulara (s područja finansija i računovodstva kao što su organizacija poduzeća, zapošljavanje, poslovna etika, poslovni kontakti i interkulturalne razlike u poslovnom svijetu, poslovno dopisivanje) nužnim za komuniciranje u različitim poslovnim situacijama.

Radionice su dobile puno pozitivnih reakcija i komentara, a to se najbolje potvrđuje činjenicom velikog broja prisutnih srednjoškolaca na današnje radionice. Ovo je jedan od signala i indikatora da će FINra i u budućnosti poduzimati ovakve aktivnosti i organizovati radionice.

Sve benefite koje nudi FINra za svoje buduće studente su samo jaki temelji ka sigurnoj i uspješnoj budućnosti njenih studenata.

About The Author

mainmpo