ŠESTI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA

ŠESTI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA
26. Maja 2021. Komentari isključeni za ŠESTI CIKLUS RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana, 25. maja 2021. godine na Visokoškolskoj ustanovi FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ uspješno je realizovan šesti ciklus radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja.

Današnja predavanja s primjerima iz prakse održale su:

Mala škola računovodstva –  Amira Mulasmajić, bacc .oec. asistent na FINra

Mala škola programiranja – mr.sc.  Aldijana Omerović, predavač na FINra.

Radionica Mala škola računovodstva  učenicima je  približila knjiženje na način kako se to radi u preduzećima. Kroz program radionice Mala škola računovodstva  učenici će steći znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, mjenice i zadužnice, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, izradu isplatne liste, knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstava. Također  steći će znanja kako obračunati i prijaviti PDV, kako knjižiti tečajne razlike, kako iskazati finansijski rezultat i kako ga proknjižiti. Jedan od ciljeva radionice je, da učenici usvoje znanja  u oblasti  vođenja računovodstva u uslužnim, trgovačkim, proizvodnim, ugostiteljskim i ostalim djelatnostima.

Radionica Mala škola programiranja osmišljena je da inspiriše učenike i poveća njihovo zanimanje za informatiku i digitalna rješenja. Program radionice je namijenjen početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima. Cilj radionice Mala škola programiranja je, da osposobi  učenike da mogu  razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C++ učenici će savladati  osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), te savladati  algoritam zapisan u pseudo kodu i  upoznati se sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

Radionice Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja održane su online putem Zoom platforme, a u radionicama su učešće uzeli učenici završnih razreda srednjih škola. Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

About The Author

mainmpo