STUDENTIMA OBEZBIJEĐENA PRAKSA, STIPENDIJE I ZAPOSLENJE

STUDENTIMA OBEZBIJEĐENA PRAKSA, STIPENDIJE I ZAPOSLENJE
5. Jula 2017. Nema komentara Novosti FINra

U cilju unapređenja dugoročne i kontinuirane poslovne saradnje, povezivanja visokoškolskog obrazovanja, nauke, struke i privrede, sa predsjednikom Kantonalne Privredne komore Tuzla, Mr.sc. Nedretom Ikanovićem,  predstavnici Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra i FINconsulta, Doc. dr. Ismet Kalić, direktor  i predsjednik Upravnog odbora FINra Dr.sc. Adil Kurtić, prof. emeritus,  potpisali su Sporazum o dugoročnom poslovnom povezivanju i saradnji.

Nakon potpisivanja Sporazuma sa Kantonalnom privrednom komorom nastavilo se na realizaciji ovog jedinstvenog koncepta povezivanja sa realnim sektorom, potpisivanjem sporazuma sa uspješnim preduzećima na području Tuzlanskog kantona.

Planom je predviđeno da se potpišu sporazumi sa 100 uspješnih preduzeća. Do sada su potpisani sporazumi sa sljedećim preduzećima: TMD Dommers lighting d.o.o Gradačac, Džena d.o.o Gradačac, Herceg d.o.o Srebrenik, Ingram d.o.o. Srebrenik, ITK Musić d.o.o Srebrenik, Variplast d.o.o. Gračanica, Radius d.o.o. Gračanica, Plamingo d.o.o. Gračanica, Index d.o.o. Gračanica. Potpisivanje sporazuma će se nastaivti sa uspješnim preduzećima iz Tuzle, Lukavca, Živinica, Kalesije, te ostalih općina TK.

Koncept potpisivanja sporazuma  podrazumijeva  jedinstven spoj visokoškolskog obrazovanja, nauke, struke  i realnog sektora, odnosno privrede.  Sporazumom se stvaraju institucionalne predposatvke za realizaciju jednog sasvim novog koncepta sprovođenja stručne prakse, po posebnom programu, i uz nadzor mentora. Za mentora je predviđen certificirani računovođa,  ovlašteni revozor ili neka druga stručna osoba, koja je zaposlena u preduzeću i koja radi na finansijko-računovodstvenim poslovima.  Studentima Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra ovim je omogućemo da praksu  obavljaju u poznatim i uspješnim kompanijama u Tuzlanskom kantonu, ostvare mogućnost stipendiranja, te po završetku studija, u skladu iskazanim potrebama i  mogućnostima dobiju i zaposlenje u tim preduzećima sa kojima Visoka škola FINra i FINconsult zaključe sporazum.

Tripartitni sporazum između uspješnih preduzeća s jedne strane i edukativno-konsultantske kuće FINconsult i Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla s druge strane, predstavlja jedinstven koncept poslovnog povezivanja. Učesnici sporazuma su saglasni da njihova dugoročna saradnja obuhvati i druge oblike povezivanja u cilju stvaranja realnih pretpostavki koje su od vitalne važnosti za njihov dalji rast i razvoj.

Ovim Sporazumima se postižu višestruke koristi za potpisnice. Spoj visokoškolskog obrazovanja i cjeloživotnog učenja daje jedan novi kvalitet u podršci daljem rastu i razvoju preduzeća. Ovim se omogućava podrška rješavanju aktuelne poslovne problematike iz oblasti finansija, računovodstva, poreza, upravljanja.

Unapređuje se nastavni proces Visoke škole FINra, kroz stvaranje uslova za sprovođenje stručne prakse studenata Visoke škole,  u cilju njihovog realnog uključivanja u poslovnu praksu, unapređenja postojećih nastavnih programa, kao i provjere i potvrđivanja teorijskih i  praktičnih znanja stečenih tokom studiranja.

Povezivanje omogućava i sagledavanje stvarnih potreba poslovne prakse i tržišta rada za visokoobrazovanim kadrovima finansijsko-računovodsatvene struke, te potrebnog znanja i  stručne kompentencije za poslove finansija i računovodstva u tim preduzećima.

Preduzeća će imati mogućnost profiliranja kadrova po svojoj mjeri, a po završetku praktične obuke i završetku fakulteta, imat će osposobljene stručnjake za finansijsko-računovodstvene poslove, kao „gotov proizvod“, spreman za rad u tom preduzeću. Ovim su na dobitku i student i poslodavac, student dobiva posao, a poslodavac stručno kompetentnu osobu.

Na ovaj način FINra ostvaruje jedan od krucijalnih ciljeva, a to je da svoje studente po završetku studija neće slati na biro za zapošljavanje već na posao kod poznatog posodavca.

Potpisnici su uvjereni da je povezivanje privrede i visokog obrazovanja čvrst temelj za stvaranje snažnijeg privrednog razvoja Tuzlanskog kantona.

Potpisivanje sporazuma sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla

 Doc. dr. Ismet Kalić ,Mr.sc. Nedret  Kikanović i Dr.sc. Adil Kurtić, prof.emeritus

„Ovaj sporazum daje mogućnosti međusobne saradnje i bolje i kvalitetnije pružanje usluga kako u sferi visokog obrazovanja tako i u sferi edukacija koje radi FINconsult i Kantonalna privredna komora. Sporazum će za sve tri strane imati veliki značaja za razvoj i poboljšanje u svojim oblastima.“ istako je Mr.sc. Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla.

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem TMD Dommers lighting d.o.o

Doc. dr. Ismet Kalić , Damir Bišanović, dipl.oec., direktor TMD Dommers lighting d.o.o i Dr.sc. Adil Kurtić, prof.emeritus

„Preduzeće TMD-Dommers lighting d.o.o Gradačac je počelo sa radom 2000. godine i bavi se proizvodnjom svjetiljki za profesionalnu upotrebu. Imamo preko 80 zaposlenih i stalnu potrebu za novim kadrovima. Potpisivanjem ovog sporazuma imat ćemo mogućnost profiliranja kadrova i po završetku praktične obuke imati osposobljene stručnjake na finansijsko-računovodstvenim poslovima“, istakao je Damir Bišanović, direktor Dommers lighting d.o.o.

Obilazak proizvodnog pogona preduzeća Dommers lighting d.o.o.

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Džena d.o.o

Doc. dr. Ismet Kalić, direktor Visoke škole FINra, Sakib Sinanović direktor Džena d.o.o, Hasan Topčagić, vlasnik Džena d.o.o i Dr.sc. Adil Kurtić, prof.emeritus, predsjednik UO FINre

“Preduzeće Džena d.o.o Gradačac je počelo sa radom 1997 godine i bavi se izvođenjem svih usluga u visokogradnji, armiračkim, tesarskim, betonskim i zidarskim radovima Imamo preko 100 zaposlenih, a u sezoni taj broj je znantno veći i imamo stalnu potrebu za novim kadrovima. Ovaj vid saradnje sa Visokom školom FINra i edukacijskom kućom FINconsult za nas će imati višestruke koristi. Pružanjem prakse studentima Visoke škole FINra mi ćemo dobiti priliku da po završetku prakse dobijemo educiranog i osposobljenog radnika, kojeg ćemo ukoliko se pokaže kvalitetan i zainteresovan za rad primiti u radni odnos. Sa druge strane imat ćemo na raspolaganju edukativno konsultansku kuću FINconsult, koja će nam svojim savjetima, edukacijama, seminarima, omogućiti da pratimo i budemo u toku sa svim propisima i njihovim izmjenama iz finansijsko-računovodstvene profesije. Također moram istaknuti da je ovo prvi puta da nam se neko iz oblasti obrazovanje obrati i ponudi zajedničku saradnju”, istakli su u zajedničkoj izjavi Sakib Sinanović, direktor Džena d.o.o i Hasan Topčagić, vlasnik Džena d.o.o.

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Herceg d.o.o Srebrenik

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Ramiz Karić, dipl.oec, direktor Herceg d.o.o i Drsc. Adil Kurtić, profesor emeritus, predsjednik UO Visoke škole FINra

Obilazak proizvodnog programa preduzeća Herceg d.o.o Srebrenik

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem ITK Musić d.o.o Srebrenik

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Adem Musić, direktor ITK Musić i Drsc. Adil Kurtić, profesor emeritus, predsjednik UO Visoke škole FINra

„Drago mi je što je neko prepoznao šta treba našem bh. tržištu i što je upravo naša firma izabrana za poslovnog pratnera u ovakvom jedinstvenom projektu. Koliko sam upoznat ovo je prvi i jedini u BiH fakultet koji koristi praksu evropskog načina školovanja. Studenti će tokom cijelog školovanja praksu obavljati u našoj firmi, tako da ćemo i mi po završetku njihovog školovanja, imati obučenu osobu za rad u našoj firmi.“ Istakao je  Adem Musić, direktor ITK Musić d.o.o.

Posjeta preduzeću ITK Musić d.o.o Srebrenik

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Radius d.o.o Gračanica

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Mr.sc. Hasan Sarajlić, direktor Radius d.o.o 

„Drago nam je što smo potpisali ovakav jedan sporazum sa ovakvom jednom obrazovnom institucijom koja praktikuje praksu tokom studiranja. Do sada nismo imali vid saradnje sa obrazovnim institucijama i nadam se da će ovaj sporazum rezultirati dobrim razultatima, da ćemo po završetku prakse studenata u našoj firmi imati obučene radnike. Istakao je Mr.sc. Hasan Sarajlić, direktor Radius d.o.o.

Obilazak proizvodnog programa preduzeća Radius d.o.o Gračanica

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Variplast d.o.o Gračanica

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Sabahudin Šako, direktor Variplast d.o.o, Mujo Hasić dipl.ing., vlasnik Variplast d.o.o, Mr.sc. Smajl Oštraković, menadžer za odnose sa privredom Finconsulta

Obilazak proizvodnog programa preduzeća Variplast d.o.o Gračanica

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Plamingo d.o.o Gračanica

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Samir Ćurić, direktor Plamingo d.o.o

„Radujemo se poslovnoj saradnji sa FINconsultom i Visokom školom FINra, iz razloga što nama nedostaje obrazovnog kadra, pogotov ekonomsko-računovodstvenog smjera. Sviđa nam se jedinstven koncept rada, i nadam se da ćemo kroz zajedničku saradnju ostvariti dobre rezultate koji će u krajnjem slučaju rezultirati kvalitetnim radnicima za našu firmu.“ Istakao je Samir Ćurić, direktor Plamingo d.o.o.

Potpisivanje sporazuma sa preduzećem Index d.o.o Gračanica

Doc.dr. Ismet Kalić, direktor FINconsult d.o.o, Fahir Humić, direktor Index d.o.o

„Firma Index doo je proevropski integrisana, i firma sama po sebi je veoma kompleksna, tako da nam treba raznih kadrova, pogotov ekonomskih. Drago nam je što su nas kontaktirali iz FINconsulta i FINre i uključili u jedan ovakav kvalitetan projekat u kojem će tokom studiranja studenti Finre obavljati praksu u našoj firmi, a kasnije u zavisnoti kako se pokažu tokom prakse omogućiti ćemo im i zaposlenje u našoj firmi.“ Istakao je Fahir Humić, direktor i vlasnik Index d.o.o.

Obilazak proizvodnog programa preduzeća Index d.o.o Gračanica

About The Author

Leave a reply

mainmpo