SVEČANO OBILJEŽENA ŠESTA GODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra

SVEČANO OBILJEŽENA ŠESTA GODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra
14. Jula 2022. Komentari isključeni za SVEČANO OBILJEŽENA ŠESTA GODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli je danas svečano obilježila šest godina postojanja i uspješnog rada. Bila je ovo prilika za sumiranje postignutog, kao i predstavljanje ambicioznih planova za naredni period.

FINra je akreditovana visokoškolska ustanova, čije su diplome priznate u BiH i zemljama EU. Na FINra je do sada diplomiralo 93 studenta prve i druge generacije i svi su zaposleni. FINra na taj način ispunjava svoj osnovni zadatak da svoje studente neće slati na Biro za zapošljavanje već na posao kod poznatog poslodavca. Jedan broj studenata je pokrenuo svoj vlastiti biznis. Nekoliko studenata FINra su na master studiju na ekonomskim fakultetima univerziteta u BiH. Direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić naglasio je da je FINra od početka rada, kao jedan od svojih osnovnih ciljeva postavila koncept obrazovanja koji predstavlja jedinstven spoj teorije i prakse, prepoznatljiv na tržištu rada.

”FINra kao akreditovana visokoškolska ustanova izdaje diplome koje su prepoznate na tržištu rada i koje su međunarodno priznate i već nostrifikovane u zemljama EU.

Da bi FINra postigla visok nivo kvaliteta u realizaciji nastave i obrazovanju budućih kadrova, značajno mjesto zauzima timski rad profesora, predavača, asistenata, stručnjaka iz prakse, a na FINra ih je angažovano više od 60, sa istim ciljem „da naši studenti budu najbolji”.

U cilju obezbjeđenja što kvalitetnijih uslova za školovanje naših studenata uspostavili smo široku mrežu saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i regionu, te potpisali sporazume sa više od 200 uspješnih privrednih subjekata. U tim kompanijama naši studenti imaju priliku obavljati praksu, dobiti stipendiju, te osigurati zaposlenje po završetku studija.

Već po osnivanju FINra uspostavili smo saradnju sa EBSCO i tako našim studentima i nastavnom osoblju obezbijedili pristup elektronskoj biblioteci, koja sada broji više od 24 hiljade naslova, savremene ekonomske literature i literature iz područja IT-a.

Sve što smo uradili u proteklih šest godina trasiralo je put koji vodi ka osnivanju novih studijskih programa i transformacije FINra u Univerzitet FINRA, što je naš strateški cilj za naredni period. Novi studijski programi koji su u postupku licenciranja su ”Ekološka poljoprivreda”, ”Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija” i ”Savremeni menadžment i digitalno poslovanje”. Novi studijski programi su rezultat potreba tržišta rada za nedostajućim kadrovima iz ovih oblasti, istakao je na svečanosti direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić.

Zamjenik direktora,  doc.dr.sc. Edin Glogić i profesor FINra istakao je: Rezultate koje smo ostvarili u proteklih šest godina rada predstavljaju za nas veliki uspjeh, na koje smo veoma ponosni. Akademski studijski program “Finansije i računovodstvo” koji je prvi studijski program sa kojim je FINra započela svoj rad je svakako uveliko prepoznat od strane poslodavaca. Prateći trendove u finansijsko računovodstvenoj profesiji, tokom obrazovanja budućih stručnjaka iz finansija, računovodstva, revizije, interne revizije, trudimo se biti inovativni i kreativni, prenositi znanja i vještine na način kako se to radi na najsavremenijim univerzitetima u svijetu. Na akademskom studijskom programu ”Računarstvo i informatika” stvaramo jedan novi profil kadrova, koji predstavljaju spoj developera i ekonomiste, sa znanjima i vještinama programiranja u SAP aplikacijama, odnosno biznis aplikacijama.”

Sticanjem institucionalne akreditacije FINra je ispunila osnovni uvjet za uključivanje u projekte Erasmus+ i projekte IPA fondova, prvenstveno kroz mobilnosti studenata i nastavnog osoblja. U toku akademske 2021/2022. godine, FINra je uspostavila Erasmus saradnju sa Veleučilištem ”Lavoslav Ružička” u Vukovaru (Hrvatska), Univerzitetom Novo Mesto u Novom Mestu (Republika Slovenija) i Univerzitetom u Sofiji (Bugarska). Jedan od strateških ciljeva je unapređenje međunarodne saradnje i internacionalizacija FINra, kao i uspostava Institua za naučno- istraživački rad,   koje bi se ogledalo kroz unapređenje stručnog i naučno-istraživačkog rada na međunarodnom planu, te mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, kao i unapređenje kvalitete visokoškolskog obrazovanja “, istakla je mr.sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja.

U okviru šeste godišnjice FINra, promovisana je knjiga autora profesora emeritusa Adila Kurtića, pod nazivom ”Savremeni menadžment” u izdavaštvu FINra. 

”Knjiga ”Savremeni menadžment” ima karakter udžbenika sa monografskim elementima. Napisana je kao plod višegodišnjeg naučnog i praktičnog rada iz oblasti menadžmenta. U knjizi su sublimirana i sistematizovana znanja o menadžmentu, uključujući i najsavremenije oblike menadžmenta. Značajan dio knjige referiran je na savremenu stručnu literaturu iz ove oblasti. Namijenjena je studentima i menadžerima u praksi”, riječi su jednog od recezenata knjige profesora dr.sc.Nenada Penezića, profesora na FINra. Pored profesora Nenada Penezića, recezenti knjige su bili i profesor dr.sc Branimir Mašić i profesor dr.sc. Dženan Kulović.

Prisutnima se obratio i autor knjige profesor emeritus Adil Kurtić. Zahvalio se prisutnima na dolasku i istakao da je ova knjiga kruna njegovog dugogodišnjeg profesorskog rada iz oblasti menadžmenta.

FINra polaže posebnu pažnju izdavačkoj djelatnosti. Do sada su izdate tri knjige koje se odnose na studijski program Finansije i računovodstvo, ”Upravljanje novčanim tokovima – strateški i operativni aspekt” autora prof.dr.sc.Ismeta Kalića, ”Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom” autora mr.sc. Elmira Ramića i mr.sc. Zlatka Glavinića i „Trgovanje vrijednosnim papirima“ dr.sc. Amira Karalića, dok su u akademskoj 2021/22 godini izdate dvije knjige koje se odnose na studijski program Računarstvo i informatika, „Algoritmi i strukture podataka“ autora doc.dr.sc. Zorana Jasaka i mr.sc. Aldijane Omerović te „Numerička matematika“ autora doc.dr.sc. Zorana Jasaka i mr.sc. Irme Ibrišimović.

Trenutno se na FINra školuje više do 220 studenata. Sudeći prema iskazanom interesu za upis 7. generacije studenata na studijski program „Finansije i računovodstvo“ i 3. generacije na studijski program „Računarstvo i informatika“ u akademskoj 2022/23. se očekuje najveći broj upisanih studenata u jednoj akademskoj godini na FINra. To potvrđuje da se FINra već etablirala kao prepoznatljiva i poželjna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini  i regionu.

Najboljim studentima prve, druge, treće i četvrte godine uručene su plakete za postignute rezultate u toku studija. FINra prateći i vrednujući rad svakog pojedinca u skladu sa postignutim rezultatima, najboljim profesorima, predavačima, asistentima i stručnjacima iz prakse dodijelila je priznanja za ostvarene rezultate.

Današnjoj svečanosti i promociji knjige prisustvovali su brojne zvanice iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona. Čestitke povodom šeste godišnjice FINra su uputili predsjednik Kantonalne privredne komore TK dr.sc. Nedret Kikanović, pomoćnik gradonačelnika Grada Tuzla dr.sc. Zijad Lugavić, ispred EBSCO Publishinga gospodin Dalibor Parač, te brojni partneri i saradnici.

About The Author

mainmpo