SVEČANO OBILJEŽENA PETOGODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra

SVEČANO OBILJEŽENA PETOGODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra
15. Jula 2021. Komentari isključeni za SVEČANO OBILJEŽENA PETOGODIŠNJICA USPJEŠNOG RADA FINra Aktuelnosti,Novosti FINra

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli je danas svečano obilježila pet godina postojanja i uspješnog rada. Bila je ovo prilika za sumiranje postignutog, kao i predstavljanje ambicioznih planova za naredni period. Jubilej – pet godina postojanja i uspješnog rada FINra je dočekala kao akreditovana visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini. Institucionalna akreditacija i uvrštavanje FINra na listu akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH je rezultat petogodišnjeg kvalitetnog rada, utemeljenog na poštivanju standarda i normativa bolonjskog procesa, te propisa koji reguliraju oblast visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

Prva generacija diplomanata, njih 45, kojima su uručene diplome 28.04.2021. godine, već su na tržištu rada prepoznati i dobili su zaposlenje, istakao je direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić i naglasio da je FINra od početka rada, kao jedan od svojih osnovnih ciljeva postavila koncept obrazovanja koji predstavlja jedinstven spoj teorije i prakse, prepoznatljiv na tržištu rada.

U cilju obezbjeđenja što kvalitetnijih uslova za školovanje naših studenata uspostavili smo široku mrežu saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini i regionu, te potpisali sporazume sa više od 150 uspješnih privrednih subjekata. U tim kompanijama naši studenti imaju priliku obavljati praksu, dobiti stipendiju, te osigurati zaposlenje po završetku studija.

Već po osnivanju FINra uspostavili smo saradnju sa EBSCO i tako našim studentima i profesorima obezbijedili  pristup elektronskoj biblioteci, koja sada broji više od 22 hiljada knjiga, savremene ekonomske literature. Osavremenili i unaprijedili smo   IT opremu koja omogućava kombinovani model izvođenja nastave online i inclass, po najvišim standardima. Nova audio-video solution oprema omogućava studentima pristup edukativnom materijalu 24/7 tokom cijele akademske godine.

U ovom petogodišnjem radu uveden je i novi studijski program „Računarstvo i informatika“ sa usmjerenjem „Programsko inženjerstvo“, u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju studija. Ovaj studijski program predstavlja spoj stručnih kompentencija iz oblasti IT,  programiranja i ekonomije, prvenstveno finansija i računovodstva. Ovim dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potreba na tržištu rada u BiH i svijetu.

Sve što smo uradili u proteklih pet godina trasiralo je put koji vodi ka transformaciji FINra u poduzetnički univerzitet i transformaciju Centra za naučno-istraživački rad i razvoj karijere u Institut, što su naši strateški ciljevi za naredni petogodišnji period”, istakao je na svečanosti direktor FINra prof.dr.sc. Ismet Kalić.

Također jedan od strateških ciljeva je unapređenje međunarodne saradnje,  koje bi se  ogledalo kroz unapređenje stručnog i naučno-istraživačkog rada na međunarodnom planu, te mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, kao i  unapređenje kvalitete visokoškolskog obrazovanja.

Svoju društvenu odgovornost FINra je proteklih pet godina pokazivala i kontinuiranim obezbjeđenjem sredstava za stipendiranje najboljih studenata, kao i studenata slabijeg imovinskog stanja, istaknuto je na današnjoj svečanosti. Fond za stipendiranje je povečavan iz godine u godinu, a za narednu akademsku godinu iznosi 100.000 KM.

Trenutno se na FINra školuju četiri generacije studenata sa više do 250 studenata. Ove godine izvršeno je relicenciranje studijskog programa Finansije i računovodstvo u kojem je pored dva postojeća usmjerenja: Računovodstvo, porezi i revizija, te Finansije, bankarstvo i osiguranje, uvedeno i treće novo studijsko usmjerenje IT u Finansijama i računovodstvu.

Sudeći prema iskazanom interesu za upis VI generacije studenata u prvom upisnom roku, ovo bi mogao biti najveći broj upisanih studenata do sada u jednoj akademskoj godini, što potvrđuje da se FINra već etablirala kao prepoznatljiva i poželjna visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini  i regionu.

Najboljim profesorima, predavačima, asistentima i stučnjacima iz prakse na današnjoj svečanosti uručena su priznanja za predan i posvećen rad, te uspješno prenošenje znanja na studente. Također, priznanja su uručena i najboljim studentima sa oba studijska programa „Finansije i računovodstvo“ i „Računarstvo i informatika“.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i susjedne Republike Hrvatske. Peta godišnjica FINra je propraćena i online preko ZOOM platforme i društvenih mreža Facebook i Instagrama. Također pojedini gosti su se obratili online i tom prilikom uputili čestitke, među kojima je bila i dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta iz Novog Mesta u Sloveniji prof.dr.sc. Malči Grivec.

Čestitke u povudu pete godišnjice FINra su uputili predstavnici Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, te brojni partneri i saradnici.

About The Author

mainmpo