USPJEŠNO REALIZOVAN NASTAVAK RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA

USPJEŠNO REALIZOVAN NASTAVAK RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA
18. Maja 2021. Komentari isključeni za USPJEŠNO REALIZOVAN NASTAVAK RADIONICA MALA ŠKOLA RAČUNOVODSTVA I MALA ŠKOLA PROGRAMIRANJA Aktuelnosti,Novosti FINra

Visokoškolska ustanova FINra Tuzla u okviru projekta „Profesionalna orijentacija učenika završnih razreda srednjih škola“ danas, 18. maja 2021. godine uspješno je realizovala nastavak  radionica Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja.

U prvom dijelu radionica doc. dr. sc. Edin Glogić, profesor na FINra, prezentovao je učesnicima s jedne strane Računovodstvo kao predmet izučavanja,a s druge strane Računovodstvo u praksi.

Nastavak započetih radionica je inoviran u konceptualnom smislu gdje će polaznici imati priliku da kroz svaku pojedinačnu radionicu se detaljno upoznaju kako studenti na Visokoškolskoj ustanovi FINra kroz nastavne procese izučavaju iste ili srodne teme koje su predmet radionice i kako po završetku studija primjena tih znanja i vještina izgleda u praksi. Također putem radionica učesnicima će se približiti studentski život na FINra kroz prezentaciju nastavnih i nenastavnih procesa i aktivnosti.

Radionice Mala škola računovodstva i Mala škola programiranja održane su online putem Zoom platforme, a u radionicama su učestvovali učenici završnih razreda srednjih škola. Osnovni cilj projekta je edukacija srednjoškolaca, s ciljem razvijanja potencijala, širenja i popularizacije znanja i sposobnosti učenika iz finansija i računovodstva.

Kroz radionicu Mala škola računovodstva učenici stiču znanja iz popunjavanja naloga za plaćanje, popunjavanja putnog naloga, knjiženje ulaznih računa domaćih i stranih dobavljača, knjiženje izvoda s žiro računa, vođenje i knjiženje blagajne, te knjiženje veleprodaje, maloprodaje, proizvodnje i ugostiteljstva. Također će naučiti kako obračunati i prijaviti PDV,  a i  kako knjižiti tečajne razlike.

Radionica Mala škola programiranja  namijenjena je  početnicima u programiranju, polaznicima bez ranijeg ozbiljnijeg iskustva u radu sa programskim jezicima. Cilj radionice Mala škola programiranja je, da osposobi  učenike da mogu  razviti jednostavan algoritam i testirati ga u logičkom smislu. Kroz programski jezik C++ učenici će savladati  osnovne pojmove i  tipove podataka i deklaracija, naredbe za kontrolu toka programa (petlje i naredbe za grananje), te savladati  algoritam zapisan u pseudo kodu i  upoznati se sa osnovnim funkcijama za rad s datotekama.

 

Današnja predavanja s primjerima iz prakse održale su:

Mala škola računovodstva –  Amira  Mulasmajić bacc. oec. asistent na FINra.

Mala škola programiranja – Mr. sc. Aldijana Omerović, predavač na FINra.

About The Author

mainmpo