VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra PODRŽALA MANIFESTACIJU OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA OKOLIŠA

VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra PODRŽALA MANIFESTACIJU OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA OKOLIŠA
6. Juna 2021. Komentari isključeni za VISOKOŠKOLSKA USTANOVA FINra PODRŽALA MANIFESTACIJU OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA OKOLIŠA Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 05.06.2021.godine su EKO – ZELENI Tuzlanskog kantona obilježili Svjetski dan okoliša na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.

Ranije je raspisan program ekološki natječaj “Biramo EKO-ŠKOLU” putem kojeg je stručna komisija odabrala 10 osnovnih škola i proglasila ih ekoškolama. Vrednovali su se realizovani ekološki projekti u školama, uređenost zelenih površina i druge komponente.

Na ekomanifestaciji su dodjeljene nagrade, sadnice, zahvalnice i stručne knjige iz ekologije.

Skupu se obratio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona doc. dr. Elvis Baraković koji je istakao važnost ekološkog odgoja u sistemu obrazovanja.

Prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko – zelenih TK također je istekao važnost interdisciplinarnog pristupa za ekološko obrazovanje koje treba da postane didaktički fenomen.

U okviru ove manifestacije održan je Okrugli sto na temu ,,Ekološki odgoj i obrazovanje u sistemu nastavnih planova i programa”.

Visokoškolska ustanova FINra, kao društveno odgovorna obrazovna institucija je podržala realizaciju ove manifestacije. Učešće na ovoj manifestaciji su uzeli predstavnici Visokoškolske ustanove FINra, doc.dr. Edin Glogić, zamjenik direktora i mr.sc. Irma Ibrišimović, pomoćnik direktora za nastavu i studentska pitanja.

FINra za narednu akademsku godinu planira uvesti novi studijski program Ekološka poljoprivreda koji će po uzoru na svjetske poznate i priznate univerzitete edukovati kadrove iz ove oblasti.

About The Author

mainmpo