Dana 14.9.2024. godine Univerzitet FINRA Tuzla su posjetili predstavnici udružnja Maisons Familailes Rurales-MFR iz Francuske, gospođa Maria-Elisabeth JEAN i Yohann Royer, te predsjednik Udruženja porodica “Porodični Ruralni Edukativni Centar-PREC” Almir Delić, sa kojim je potpisan Sporazum o poslovnoj saradnji.

Sporazum o poslovnoj saradnji Univerzitet FINRA Tuzla i Udruženja porodica “Porodični ruralni edukativni centar-PREC”, predviđa sljedeće zajedničke aktivnosti:

– Zajedničko učešće u međunarodnim i domaćim projektima, prvenstveno eRasmus + programima;

– Zajednički organizovati i učestvovati na stručnim, naučnim i drugim međunarodnim i domaćim konferencijama i skupovima;

– Zajednički raditi na programima koji podržavaju ruralni razvoj, obrazovanje i stručno osposobljavanje mladih iz ruralnih područja, stipendiranje učenika i studenata iz ruralnih područja, posebno onih sa slabijim imovinskim stanjem;

– Druge zajedničke aktivnosti od obostranog interesa.

Tokom posjete započeti su razgovori sa predstavnicima MFR iz Francuske o potpisanju Sporazuma, kao sa PREC-om, uz dodatne aktivnosti koje bi se odnosile na međusobnu mobilnost studenata i profesora, te pružanje prilike našim studentima i profesorima da posjete Francusku. Sporazum o poslovnoj saradnji sa MFR će biti postpisan početkom narednog mjeseca, dok bi se sa realizaciom aktivnosti predviđenih Sporazumom krenulo odmah.

Jedan od strateških ciljeva Univerziteta FINRA Tuzla je unapređenje i razvoj međunarodne saradnje i učešće u međunarodnim projektima, posebno programima koji se odnose na mobilnost studenata i profesora. Na ovaj način omogućavamo našim studentima i nastavnicima da stiču međunarodna iskustva, koja su od posebne važnosti za razvoj njihove uspješne karijere.