Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija

Turizam i ugostiteljstvo

Četverogodišnji studij (240 ECTS bodova)

Turistički vodič

Trogodišnji studij (180 ECTS bodova)

Gastronomija

Trogodišnji studij (180 ECTS bodova)

Da bi se ostvarila kvalitetna turistička, ugostiteljska i gastronomska ponuda, potreban je novi profil stručnjaka, sa specifičnim teoretskim i primjenjenim znanjima na novim tehnologijama koje obuhvataju upravljanje, korištenje i očuvanje prirodnih resursa.

Jedinstven spoj teorije i prakse

Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija

Fakultet Turizma, ugostiteljstva i gastronomije Univerziteta FINRA Tuzla realizuje studijski program Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija sa usmjerenjima:

Turizam i ugostiteljstvo

Zanimanje voditelj/menadžer turističke agencije je profil kadrova koji čine spoj turizma i ugostiteljstva.  Posjeduju znajna i vještine, te stručne kompetencije modernog menadžera u turizmu i ugostiteljstvu. To je novi profil menadžera koji trebaju da unaprijede turizam i dovedu do rasta i razvoja turističkog potencijala u TK i BiH. Za ovim profilom menadžera postoji konstantna potražanja kod nas, kao i u svijetu.

Znanja i vještine koje se stiču na ovom studijskom programu omogućavaju i pokretanje vlastitih biznisa jer sadrže stručne kompetencije poduzetnika

 

Student koji završi  ovaj ciklus  studija dobija diplomu, odnosno stiče stručni naziv s naznakom zvanja prvog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti:

Bachelor turizma, ugostiteljstva i gastronomije 240 ECTS (usmjerenje turizam i ugostiteljstvo)

Turistički vodič

Stvara se novi profil kadrova za kojima je prisutna velika potražnja na tržištu rada, to potvrđuje evidencija Službe za zapošljavanje u kojoj nema turističkih vodiča. Turistički vodiči su ključne osobe za predstavljanje i upoznavanje turista sa turističkim destinacijama Tuzlanskog kantona, kao i Bosne i Hercegovine. 

Student koji završi  ovaj ciklus  studija dobija diplomu, odnosno stiče stručni naziv s naznakom zvanja prvog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti:

Bachelor turizma, ugostiteljstva i gastronomije 180 ECTS (usmjerenje turistički vodič).

Gastronomija/
Kulinarstvo

Gastronomija/kulinarstvo je profil kadrova za kojima postoji stalna potreba. To su osobe koje posjeduju stučne kompentencije, te znanje i vještine šefa kuhinje, koga treba svaki pristojan ugostiteljski objekat. Turista nakon razgledanja turističkih destinacija želi da proba specijalitete karakteristične za naše područje. Upravo je šef kuhinje osoba koja će doprinijeti da turista ponovo i iznova dolazi u posjetu našim turističkim destinacijama. Na taj način je kulinarstvo komplementarna usluga koju pruža turistički vodič.

 

Student koji završi  ovaj ciklus  studija dobija diplomu, odnosno stiče stručni naziv s naznakom zvanja prvog stepena akademskih studija iz odgovarajuće oblasti:

Bachelor turizma, ugostiteljstva i gastronomije 180 ECTS (usmjerenje gastronomija – kulinarstvo).

Studijski program "Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija" obezbjeđuje

Profesionalne kompetencije

Savladavanje akademsko-opšteobrazovnih, teorijsko-metodoloških, kao i stručno - aplikativnih disciplina

Poznavanje i razumijevanje principa turizma, ugostiteljstva i gastronomije

Sposobnost rješavanja konkretnih problema u turizmu, ugostiteljstvu i gastronomiji

Uspješnu primjenu naučnih metoda i postupaka

Sposobnost adekvatnog organizovanja turističke i ugostiteljske ponude

Sposobnost i vještine za gastronomsku ponudu na tržištu

Iskustvo i stručne kvalifikacije u cilju kreiranja i razvoja turističke ponude

Vještine promocije i marketinga turističke i ugostiteljske ponude

Praktična znanja i vještine za promoviranje i marketing gastronomske ponude

Jedinstven spoj teorije i prakse

Nastavni plan
i program

Studijski smjer "Turizam i ugostiteljstvo", četverogodišnji studij (240 ECTS bodova).

Studijski smjer "Turistički vodič", trogodišnji studij (180 ECTS bodova)

Studijski smjer "Gastronomija/Kulinarstvo", trogodišnji studij (180 ECTS bodova)

Frequently Asked Questions

Da li je potrebno imati visok nivo predznanja za upis ?

Nije potrebno imati visok nivo predznanja. Nastava je koncipirana na način da se kreće od osnovnih stvari ka onim kompleksnijim, tako da studenti koji se nisu susretali s materijom mogu bez problema sustići sve što im je potrebno.

Kako se nastava odvija na FINra?

Studenti imaju priliku da nastavu prate inclass i online. Za studente koji su dislocirani obezbijeđeno je praćenje nastave putem naše platforme E-nastava, na kojoj se pohranjuju snimljena predavanja i vježbe.


Da li su diplome priznate i mogu li se verifikovati u EU?

Diplome FINra su priznate kako u BiH tako i u zemljama EU. Tome svjedoče nedavne verifikacije diplome u Njemačkoj i Hrvatskoj. Pogledajte nostrifikaciju diplome OVDJE

Da li studenti obavljaju praksu u toku obrazovanja ?

Visokoškolska ustanova FINra potpisala je 250+ sporazuma o poslovnoj saradnji sa privatnim i javnim kompanijama, finansijskim institucijama u kojima studenti obavljaju praksu tokom cjelokupnog studija na FINra.

Postoje li dodatni troškovi ?

Studenti FINra osim školarine, nemaju nikakvih dodatnih troškova.

Nudite li mogućnost vanrednog studija?

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra studijski programi su prilagođeni i vanrednim studentima. Nastava se odvija van radnog vremena i vikendom. Za studente koji su dislocirani obezbijeđeno je praćenje nastave putem naše platforme E-nastava, na kojoj se pohranjuju snimljena predavanja i vježbe.

Imate
dodatnih pitanja?

Ostavite nam Vaš kontakt i osoblje FINra će Vam se javiti u kratkom roku.