Održana 2. Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije na Univerzitetu FINRA Tuzla

Univerzitet FINRA Tuzla je uz podršku Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i turističkih zajednica općina i gradova Tuzlanskog kantona organizirao 2.MEĐUNARODNU naučno-stručnu KONFERENCIJU, pod nazivom: BRENDIRANJE TURISTIČKE DESTINACIJE.
Konferencija je održana u cilju jačanja kapaciteta i unapređenja znanja i vještina kadrova u sektoru turizma, ugostiteljstva i gastonomije, te definiranja zajedničke turističkie ponude Tuzlanskog kantona.
Konferencija je okupila stručnjake iz regiona, direktore turističkih zajednica i organizacija, vlasnike i menadžere turističkih agencija, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, koji su iznijeli svoja iskustva i razgovarali o stanju u turizmu i ponudili rješanja koja vode ka unapređenju, rastu i održivom razvoju turizma na području općina i gradova Tuzlanskog kantona, kroz brendiranje turističke destinacije i turističkih proizvoda.
Prijavljeno je 45 radova, od kojih je Međunarodni programski odbor Konferencije odabrao 41 i uvrstio u Zbornik radova. Radovi su od autora iz nekoliko zemalja: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, S. Makedonija, Bosna i Hercegovina.
Prvi dan Konferencije su prezentovano 22 rada u tri sesije. Dvije sa prezentacijama inclass i jedna sesija sa online prezentacijama. Drugi dan Konferencije održana je Panel diskusija na Panonskim jezerima, sa sljedećim temama: Inovativni pristup brendiranju turističkih proizvoda i turističke destinacije – primjeri dobre prakse, te druga tema: Nasljeđe, tradicija i kultura kao temelj brendiranja turističke destinacije. Na Panel diskusiji su učestvovali: Prof.dr. Ismet Kaliić, v.d. rektor Univerziteta FINRA Tuzla; doc.dr. Zijad Lugavić, gradonačelnik grada Tuzla; doc.dr. Edin Jahić, dekan Fakulteta turizma, ugostiteljstva i gastronomije na Univerzitetu FINRA Tuzla; Emina Nizić, Turistička zajednica Kantona Sarajevo; Ivana Karanikić, certificirani trener za turističke vodiče sa svjetskom licencom; Edin Ibrišević, direktor TZ Gračanica; Mehmed Đedović, direktor TZ Kalesija; direktor Muzeja Istočna Bosna Ljubiša Veljković; Nermim Ibrić, kustos Muzeja, te Nermin Hodžić, osnivač i direktor Cooking Academy Sarajevo, koji je tokom panela sa svojim timom kuhara pripremio „Jahiju“- tradicionalno jelo bosanske kuhinje, te ga servirao panelistima i gostima, koji su uživali u ukusu ovog pomalo zaboravljenog bosanskog jela.
Veliki broj učesnika iz Bosne i Hercegovine i regiona prisustvovao je ovoj prestižnoj Međunarodnoj konferenciji.
Univerzitet FINRA Tuzla planira da ova Konferencija preraste u tradicionalnu i da se održava svake godine u isto vrijeme, s tim da se Panel diskusija održava uvijek na drugoj turističkoj destinaciji, a naredne godine to će biti TERME u Općini Gračanica.
Pored Zbornika radova, radovi će biti objavljeni i u međunarodno indeksiranom naučno-stručnom časopisu pod nazivom „Časopis za Turizam, ugostiteljstvo i gastonomija FINRA“, koji ima za cilj da jača kapacitete i stručne kompetencije kadrova, te afirmira naučno – istraživački rad u oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije.



