Univerzitet FINRA Tuzla organizuje 1. Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju 14 – 15.
juna 2024. godine u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

RADNA TEMA

ODRŽIVI RAZVOJ TURISTIČKE DESTINACIJE

PROGRAMSKI ODBOR:

  1. Prof.dr.sc. Adil Kurtić, emeritus, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  2. Prof. dr.sc. Drago Cvijanović, Univerzitet u Kragujevcu, Srbija
  3. Prof. dr.sc. Drago Šubarić, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
  4. Prof. dr.sc. Kadrija Hodžić, Univerzitet u Tuzli, BiH
  5. Prof. dr. sc. Ismet Kalić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  6. Prof.dr.sc. Marijana Šećibović, Visoka škola za menadžment i turizam, BiH
  7. Prof.dr.sc. Nedim Čaušević, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  8. Prof.dr.sc. Merima Mujkić Aljić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  9. Doc.dr.sc. Zijad Lugavić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  10. Doc. dr. sc. Edin Glogić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  11. Doc. dr. sc. Edin Jahić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  12. Doc. dr. sc. Arnela Smajić-Bečić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  13. Doc. dr. sc. Damir Alihodžić, Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH
  14. Doc. dr. sc. Marko Jurakić, Veleučilište VIMAL, Hrvatska

ORGANIZACIONI ODBOR:

  1. Mr.sc. Adem Azapagić, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  2. Mr.sc. Aldijana Omerović, Univerzitet FINRA Tuzla, BiH
  3. Miralem Mešković, TZ TK
  4. Amra Jaganjac, TZ Tuzla
  5. Nermin Hodzić, Cooking Akademija, Sarajevo
  6. Maid Porobić, Panonika Tuzla
  7. Sabina Kovačević, TZ Lukavac
  8. Mehmed Djedović, TZ Kalesija
  9. Edin Ibrišimović, TZ Gračanica
  10. Edvin Selić, TZ Živinice
  11. Edin Šerifović, TZ Srebrenik
  12. Jasmin Imamović, Turističko-ugostiteljska škola, Tuzla
  13. Munevera Rahmanović Hrbat, Ekonomsko-trgovinska škola Tuzla

OKVIRNE TEME

  1. Održivi razvoj turističkih destinacija
  2. Menadžment turističke destinacije
  3. Marketing turističke destinacije
  4. Upravljanje finansijama u turizmu i ugostiteljstvu
  5. Specifičnosti finansijskog menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu
  6. Finansijsko izvještavanje u turizmu i ugostiteljstvu
  7. Specifičnosti računovodstva u turizmu i ugostiteljstvu
  8. Podrška države u funkciji održivog razvoja turizma
  9. EU fondovi za održivi razvoj turizma
  10. Obrazovanje i razvoj kadrova u turizmu
  11. Multidisciplinarnost u obrazovanju kadrova u turizmu
  12. Mjesto i uloga turističkih vodiča u održivom razvoju turističke destinacije
  13. Znanja i vještine voditelja turstičkih agencija/organizacija u funkciji održivog razvoja turističke
    destinacije
  14. Značaj prirodnogeografskih i antropogenih potencijala za razvoj turističke destinacije
  15. Razvoj turisičkog proizvoda
  16. Brendiranje turističkog proizvoda
  17. Brendiranje turističke destinacije
  18. Brendiranje u turizmu
  19. Mjesto i uloga gastronomije/kulinarstva u održivom razvoju turističke destinacije
  20. Komplementarnost usluga turističkih vodiča i gastronomske ponude/ugostiteljstva u funkciji
    održivog razvoja turističke destinacije
  21. Značaj poznavanja standarda koji podrazumjevaju ishranu prema vjerskim načelima (Halal i Kosher) u
    gastronomiji i ugostiteljstvu
  22. Priprema hrane i pružanje usluga prehrane i pića gostima sa hipersenzibilnošću i/ili alergijom na
    određene sastojke hrane (alergeni) 
  23. Prilagođavanje jelovnika prema potrebama gosta i različitim načinima ishrane Eko-turizam
  24. Ruralni turizam
  25. Outdoor turizam
  26. Aktivni odmor u turizm
  27. Planinski turizam
  28. Vjerski turizam
  29. Cikloturizam
  30. Zdravstveni turizam
  31. Kamping turizam
  32. Glamping
  33. Kulturni turizam
  34. Lovni i ribolovni turizam
    Autori članaka mogu uzeti neku od okvirnih tema ili predložiti temu koja se uklapa u radnu temu
    Konferencije.
    Zbornik radova 1. Međunarodne konferencije sadržavat će neobjavljene referate – članke koji budu
    prihvaćeni od strane Programskog odbora, recenzirani i kategorisani u naučne i stručne radove.
    Referati 1. Međunarodne konferencije prihvaćeni od Uredničkog kolegija će biti objavljeni u
    međunarodno indeksiranom naučno-stručnom časopisu Poslovni konsultant, u međunarodnim
    referentnim bazama Ebsco Publishinga, Business Source Corporate, Business Source Corporate Plus,
    Business Source Complete i Business Source Ultimate.

ZNAČAJNI DATUMI

Dostavljanje teme i sažetka rada: do 20.5.2024. godine
Dostavljanje radova: do 30.5.2024. godine
Recenzija radova: do 05.6.2024. godine
Prijelom teksta i priprema Zbornika: do 10.6.2024. godine
Održavanje simpozija: 14-15.6.2024. godine

Krajnji rok za dostavu radova: 5.6.2024. godine
Radovi se dostavljaju putem e-maila: odrzivirazvojturizma@finra.edu.ba

PROPOZICIJE ZA IZRADU RADOVA

Autori se trebaju pridržavati sljedećih propozicija koje su u skladu sa zahtjevima EBSCO Publishinga:

  1. Obim radova (uključujući sažetak, popis literature, bilješke i mjesta za grafičke priloge) može iznositi najviše jedan autorski arak (do 16 kucanih stranica A4 formata).
  2. U gornjem lijevom uglu prve stranice treba stajati ime i prezime autora (font: Times New Roman, veličina fonta: 13, Bold). Za dvostruki prored niže, u sredini stranice, navodi se naslov rada istaknut velikim slovima na našem i engleskom jeziku (font: Times New Roman, veličina fonta: 13, Bold), a ispod naslova slijedi sažetak na našem i engleskom jeziku (Italic), ključne riječi rada takođe na našem i engleskom jeziku, kao i ostali tekst rada (font: Times New Roman, veliĉina fonta: 12). Uvod i zaključak ne numerisati. Tekst kucati bez proreda, praviti razmak između pasusa i ne uvlačiti prvi red pasusa. U fusnoti na istoj stranici navodi se naziv i adresa ustanove u kojoj je autor zaposlen, te e-mail adresa (font: Times New Roman, veliĉina fonta: 10).
  • Reference citiranih dijelova teksta navode se u tekstu, a ne u bilješkama. Reference se stavljaju u zagrade i sadrže prezime autora, godinu izdanja i, u slučaju navoda, stranicu, na primjer: (Babić, 2021.) odnosno (Babić, 2021, 129) .
  • Bilješke (footnote) se označavaju arapskim brojkama u tekstu i pozicioniraju se na istoj stranici na dnu teksta.
  • U popisu literature navode se svi korišteni izvori, i to abecednim redom prema prezimenima autora i hronološkim redom za radove istog autora. Ako su korišteni izvori istog autora s istom godinom izdanja, treba ih razlikovati u zagradi iza godine izdanja. Ukoliko je više autora zajedniĉkog rada, na ovom se mjestu navode prezimena sa početnim slovom imena abecednim redom. Koristite se sljedećim primjerima:

Za knjige: Vukonić, B., (2021.), Naziv knjige, izdavač.

Za časopise: Novković, S., (2020.), Transition from self-management to employee ownershipin Croatia: A Survey, Ekonomska istraživanja, 12 (1-2):57-68. (12 označava volumen/godište/ časopisa, (1) broj sveska unutar godišta, a 57-68 paginaciju rada u tekstu).

Ključne riječi rada: Navesti do najviše osam riječi na našem i engleskom jeziku. Sažetak rada treba sadržavati do 100 riječi (do pola stranice kucanog teksta A4 formata). U sažetku se navodi svrha i ciljevi rada, metode, struktura rada, osnovni rezultati i zaključak o mogućoj primjeni rezultata. Svaki rad mora imati sažetak na nekom od naših jezika i engleskom jeziku.

KOTIZACIJA ZA KONFERENCIJU

Organizator Međunarodne konferencije Univerzitet FINRA Tuzla neće naplaćivati kotizaciju autorima i
koautorima.

MJESTO ODRŽAVANJA

Univerzitet FINRA Tuzla, Mitra Trifunovića Uče br. 9, Tuzla, Bosna i Hercegovina.

1st International Scientific and Professional Conference