Dana 24.07.2023. godine na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli je održana svečanost povodom završetka edukacije i dodjele certifikata učesnicima obuke pod nazivom ‘’Priprema poslovnih planova za poljoprivredno – prehrambeni sektor’’ u okviru EU4AGRI projekta „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“. Projekat finansira Evropska unija, a realizator obuke je edukativno – konsultantska kuća FINconsult Tuzla koja ima dugogodišnje iskustvo u provođenju edukacija u finansijsko-računovodstvenoj profesiji, te izradi uspješnih biznis planova. 

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta EU4AGRI je 20 miliona eura i primarno je finansiran sredstvima Evropske unije. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA). 

Edukacija ‘’Priprema poslovnih planova za poljoprivredno – prehrambeni sektor’’ u okviru EU4AGRI projekta je realizovana u periodu maj – juli 2023. u prostorijama FINra Tuzla. Učešće je uzelo 20 inžinjera i magistara agronomije, te diplomirani i magistri ekonomije. Obuka se sastojala iz 4 oblasti koje sadrže 9 modula sa realizovanom 41 temom, te ukupno 70 nastavnih časova. Cilj edukacije je obnavljanje, proširenje i osavremenjavanje znanja i vještina, te podizanje stručne kompentencije u izradi biznis planova i pružanju usluga savjetovanja i konsaltinga iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje. Svi učesnici edukacije su pripremili i prezentovali svoj biznis plan, koji su sačinili u skladu sa propozicijama izrade biznis planova EU4AGRI projekta.