Svjetski dan studenata obilježava se svake godine 17. novembra, kako bi se naglasila važnost studentske zajednice širom svijeta i promovirala uloga studenata u društvu. Tim povodom, u prepunom amfiteatru Univerziteta FINRA održana je prezentacija baze podataka eBook Subscription Business Collection – EBSCO.

EBSCO je globalni informacijski servis i izdavačka kompanija koja pruža visokokvalitetnu bazu podataka, e-knjiga, časopisa, istraživačkih resursa i drugih informacijskih alata koji se koriste u akademskim, istraživačkim i drugim institucijama.

Visokoškolska ustanova FINRA od svog osnivanja ima uspostavljenu saradnju sa kompanijom EBSCO i značajna novčana sredstva izdvaja za licencu i korištenje baze podataka eBook Subscription Business Collection. Od akademske 2023/24. godine elektronska baza podataka je proširena i uključuje Food Science Source, Hospitality & Tourism Complete i Environment Complete za novolicencirane studijske programe Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija” i “Ekološka poljoprivreda”. Na ovaj način Univerzitet FINRA ima pristup savremenoj literaturi koja broji blizu 27.000 bibliotečkih jedinica, iz područja finansija, računovodstva, poduzetništva, menadžmenta, programiranja, web dizajna, turizma, ugostiteljstva, digitalnog poslovanja i ekološke(organske) poljoprivrede.

E-biblioteka EBSCO je veoma važan resurs koji studenti FINRA koriste pri izradi seminarskih i završnih radova,  dok nastavno osoblje FINRA ovaj izvor literature koristi u nastavnom procesu, kao i u svome profesionalnom usavršavanju i naučno- istraživačkom radu. Udžbenici i literatura na FINRA su besplatni za studente, kao i korištenje EBSCO elektronske baze podataka. Ovaj resurs koji posjeduje FINRA stavlja njene studente u isti rang sa studentima u New York-u, Londonu, Berlinu, Parizu, Beču i ostalim svjetskim gradovima.

Cilj današnje prezentacije bio je da se naši studenti prve godine upoznaju sa alatima korištenja EBSCO biblioteke i baze podataka, te da im na ovaj dan, simbolično ukažemo na bogatstvo znanja koje im knjige pružaju, te mogućnosti da na Univerzitetu FINRA sve to imaju na dohvat ruke.

Visokoškolska ustanova FINRA je predana i posvećena cilju da mladim ljudima prenese znanja i vještine koja su tražena i dobro plaćena na tržištu rada, te osposobi ih za zanimanja za kojima postoji konstantna potražnja u Bosni i Hercegovini i svijetu.

FINRA svake akademske godine dodjeljuje stipendije svojim studentima. Cilj dodjele stipendija da se mladi ljudi prepoznaju i nagrade za postignute rezultate, kao i da se onima sa slabijim imovinskim stanjem pruži finansijska podrška i olakša studiranje na FINRA.  Za posebno nadarene studente, učenike generacije i studente sa izraženo slabim materijalnim stanjem FINRA omogućava besplatno studiranje. Ukupan iznos stipendija se povećava iz godine u godinu.

Fond za stipendije u tekućoj akademskoj 2023/2024 godini iznosi više od 100.000 KM. FINRA spada u malobrojne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini, koje direktno podržavaju studente da studiraju i nakon studija se zaposle i ostanu u Bosni i Hercegovini. Do sada je na FINRA diplomiralo 180 studenata i svi su zaposleni, a neki od njih su pokrenili svoj vlastiti biznis.