Međunarodni dan ženskog poduzetništva obilježava se u cijelom svijetu 19. novembra, a kako bi se naglasila uloga i doprinos žena u poslovnom svijetu, te potaknulo žensko poduzetništvo. Ovaj dan slavi postignuća žena poduzetnica, potiče na osnaživanje žena u poduzetništvu, te ističe kako različite perspektive i iskustva doprinose inovacijama i održivom ekonomskom rastu.

Tim povodom, u utorak 21.novembra 2023. godine, Univerzitet FINRA Tuzla organizovao je panel diskusiju na kojoj su govornici bili profesori Univerziteta FINRA, v.d. rektor prof.dr. Ismet Kalić, doc.dr. Edin Glogić, te mr.sc. Adem Azapagić.  Svoja praktična iskustva prisutnima su prenijele i bivše studentice FINRA, a današnje uspješne poduzetnice Melika Umihanić, Šejla Mandžić, te Alma Blažević. Govornik na pomenutoj panel diskusiji, također je bio i gradonačelnik grada Tuzla dr.sc. Zijad Lugavić, koji je istaknuo važnost ženskog poduzetništva, te projekte podrške koje trenutno provodi grad Tuzla.

Ovoj panel diskusiji prisustvovali su učenici i profesori srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Učenici su takođe prisustvovali i radionicama, te kvizovima koje su asistentice Visokoškolske ustanove FINRA posebno pripremili za njih, a na samom kraju, najuspješnijima su uručene i nagrade, te zahvalnice i priznanja za učestvovanje u obilježavanju Dana ženskog poduzetništva.

Svih pet studijskih programa koji se realizuju na FINRA su poduzetnički orjentirani.

Pored dva dosadašnja studijska programa ”Finansije i računovodstvo” i ”Računarstvo i informatika”, od ove akademske godine se realizuju i tri novolicencirana studijska programa: ”Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija”, ”Savremeni menadžment i digitalno poslovanje” i ”Ekološka poljoprivreda”.

Na FINRA je do sada diplomiralo 185 studenata i svi su zaposleni. Više od 1/3 studenata je nakon diplomiranja nastavilo raditi ili voditi porodični biznis, dok je nekoliko njih pokrenulo svoj vlastiti biznis.

Obilježavanje Međunarodnog dana ženskog poduzetništva samo je jedan od načina da se FINRA promoviše kao vodeća institucija u tom području, ali i kao društveno odgovorna ustanova koja svojim radom doprinosi razvoju visokog obrazovanja.