Univerzitet FINRA i edukativno-konsultantska kuća FINconsult već tradicionalno, svake godine obilježavaju 10. novembar, Međunarodni dan računovođa.

Ovaj dan se obilježava kako bi se istakla važna uloga knjigovođa i računovođa u svim poslovnim procesima. Međunarodni dan računovođa ima za cilj da prepozna njihov doprinos ekonomskom razvoju, pravilnom upravljanju finansijama, transparentnosti i odgovornosti u poslovanju.

Važan historijski događaj je zabilježen 10. novembra 1494. godine, kada je knjiga pod nazivom: “Summa de Arithmetica, Geometrija, Proportioni i Proportionalita” (Sve o aritmetici, geometriji i proporcijama), autora italijanskog matematičara i franjevačkog fratra Luca Bartolomeo de Pacioli objavljena u Veneciji. Ovo je prva knjiga koja je imala za cilj da sažme matematičko znanje tog vremena. Jedno poglavlje te knjige pod nazivom “Particularis de computis et scripturis” (Detalji obračuna i evidentiranja), daje detaljan opis venecijanskog knjigovodstva. To je bio prvi štampani esej o dvojnom knjigovodstvu. Iako je dvojno knjigovodstvo vođeno vijekovima, Pacioli je sa 27 stranica rasprave na temu dvojnog knjigovodstva zaslužio zvanje “otac modernog računovodstva”.

Ovim povodom na Univerzitetu FINRA organizovane su brojne radionice za učenike srednjih škola, kao i obuke za profesore. Na otvaranju ceremonije, prisutnima se obratio v.d. rektor Univerziteta FINRA prof.dr. Ismet Kalić, te je naglasio važnost obilježavanja ovog datuma kao jednog od načina da se svim uposlenicima u knjigovodstvu i računovodstvu pokaže koliko bitnu ulogu imaju u društvu i razvoju zajednica, novčanim tokovima i transparentnom radu svih privatnih, ali i javnih kompanija.

Prof. Kalić se osvrnuo i na činjenicu da Univerzitet FINRA obrazuje upravo takve, odgovorne, savjesne i vrijedne studente koji će opravdati zahtjeve na tržištu rada kako Bosne i Hercegovine, tako i Europske unije. Do sada je upisano osam generacija studenata, odnosno više od 500 studenata na studijski program Finansije i računovodstvo, čiji je nastavni plan i program usklađen sa nastavnim planom i programom za sticanje zvanja u računovodstvenoj profesiji u BiH, tj. zvanje certificirani računovođa (CR) i ovlašteni revizor (OR). Naši studenti imaju besplatan pristup seminarima kontinuirane profesionalne edukacije finansijsko-računovodstvene profesije u BiH, kao i pristup elektronskom izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa Poslovni konsultant.

Univerzitet FINRA je za svoje studente obezbijedio praksu, stipendije i zaposlenje, potpisivanjem sporazuma o poslovnom povezivanju i saradnji sa više od 300 uspješnih preduzeća iz regije. Na ovaj način FINRA ispunjava jedan od osnovnih ciljeva da svoje studente po završetku studiranja neće slati na Biro za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca. Do sada je na FINRA diplomiralo 180 studenata i svi su zaposleni, ili su pokrenuli svoj vlastiti biznis.