ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA

ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA
14. Novembra 2022. Komentari isključeni za ODBRANA ZAVRŠNIH RADOVA Aktuelnosti,Novosti FINra

Dana 12. novembra 2022. godine, na Visokoškolskoj ustanovi FINra Tuzla, završne radove su odbranili kandidati Eldina Hodžić,  Amila Huskić i Eldar Osmanović.

Kandidatkinja Eldina Hodžić  iz Gradačca, odbranila je rad na temu ”Evidentiranje stalnih sredstava u preduzeću „X“. U teorijskom dijelu rada je obrađena dugoročna imovina sa posebnim osvrtom na dugoročnu materijalnu imovinu, godišnji popis imovine kao i nabavka i početno priznavanje dugoročne imovine. Zatim je obrađena amortizacija kao i predmet i metode amortizacije. U aplikativnom dijelu rada su prikazani primjeri nabavke stalnih sredstava u preduzeću „X“.

Kandidat Eldar Osmanović iz Gradačca, odbranio je rad na temu ”Primjena obračuna troškova po aktivnostima u preduzeću „Miros“ d.o.o“. U svom teorijskom dijelu rada pojmovno je definisao troškove kao i podjelu troškova. Poseban osvrst je posvećen ABC modelu obračuna troškova, prednosti i nedostaci ABC modela, kao i poređenje tradicionalne i ABC metode. U aplikativnom dijelu prezentirao je praktičan primjer primjene ABC modela obračuna troškova u preduzeću „Miros“ d.o.o.

Kandidatkinja Amila Huskić iz Gradačca, odbranila je rad na temu ”Uloga računovodstvenih servisa u finansijskom izvještavanju malih preduzeća“. U teorijskom dijelu analizirana primjena međunarodnih stadnarda finansijskog izvještavanja za mala i srednja preduzeća u FBiH, te je  pojmovno definiran outsourcing i njegova uloga u računovodstvu. U aplikativnom dijelu obrađen je praktičan prikaz uloge računovodstvenog servisa u poslovanju preduzeća „SAMS BIRO“ d.o.o.

Predsjednik komisije doc.dr.sc. Edin Glogić, istakao je da su završni radovi urađeni na akademskom nivou, teme su vrlo aktuelne, pohvalio je studente koji su branili svoje završne radove, naveo da se radi o vrijednim i odgovornim studentima, koji su prepoznali FINra kao obrazovnu ustanovu koja će nadopuniti njihova znanja i vještine i unaprijediti njihovu karijeru.

Na kraju im je zaželio sreću i uspjeh u daljnjem radu i karijeri i naglasio da su im vrata na FINra uvijek otvorena za buduće vidove saradnje i zajedničke projekte.

Studenti koji su danas diplomirali su imali riječi hvale za Visokoškolsku ustanovu FINra. Izrazili su svoje zadovoljstvo i istakli da im je bila privilegija studirati na prestižnoj visokoškolskoj ustanovi kakva je FINra.

About The Author

mainmpo