Univerzitet FINRA Tuzla je uz podršku Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i turističkih organizacija općina i gradova Tuzlanskog kantona organizirao MEĐUNARODNU naučno-stručnu KONFERENCIJU, pod nazivom: ODRŽIVI RAZVOJ TURISTIČKE DESTINACIJE.

Konferencija je održana u cilju jačanja kapaciteta i unapređenja znanja i vještina kadrova u sektoru turizma, ugostiteljstva i gastonomije, te definiranja zajedničkih turističkih ponuda Tuzlanskog kantona i regije.

Svrha Konferencije bila je okupiti profesore, stručnjake, direktore turističkih organizacija, vlasnike i menadžere turističkih agencija, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, te razgovarati o stanju u turizmu i ponuditi rješanja koja bi vodila ka unapređenju, rastu i održivom razvoju turizma na području općina i gradova Tuzlanskog kantona i regije.

Prijavljeno je 40 tema, od kojih je Međunarodni programski odbor Konferencije odabrao 32 rada i uvrstio u Zbornik radova. Radovi su od autora iz osam zemalja: Njemačka, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Gruzija, Albanija, Turska, Bosna i Hercegovina.

Konferenciju je otvorio prof.dr.sci. Ismet Kalić v.d. rektor Univerziteta FINRA Tuzla, i istakao važnost ove Konferencije za obrazovanje i stručno osposobljvanje kadrova iz oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije, te ukazao da su stručno osposobljeni kadrovi ključan faktor za održivi razvoj turističke destinacije.

Učesnike Konferencije na otvaranju su pozdravili doc. dr.sci. Marko Jurakić, Veleučilište Vimal, Sisak, Republika Hrvatska, prof. dr. sc. Refik Šećibović, Visoka škola za turizam menadžment, Konjic, Ivana Karanikić WFTGA National Trainer, Hrvatska i Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Putem video linka učesnike Konferencije je pozdravio Prof.dr. Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za holetelijerstvo i turizma u Vrnjačkoj Banji, Univerzitet u Kragujevcu, te čestitao organizatoru na uspješno organiziranoj Konferenciji.

Prvi dan Konferencije prezentirana su 24 odabrana rada,  u tri sesije. Radovi su bili iz oblasti: turizma, ugostiteljstva, gastronomije, halala u turizmu, investiranja i finansiranja u turizmu, primjene ESG standarda izvještavanja  u turizmu, IT u turizmu, te drugih oblasti i njihovoj primjeni u turizmu, ugostiteljstvu i gastonomiji.

Drugi dan Konferencije održale su se panel diskusije na Panonskim jezerima, sa sljedećim temama:

  1. Obrazovanje i stručno osposobljavanje kadrova u turizmu, ugostiteljstvu i gastronomiji- ključni faktor održivog razvoja turističke destinacije. Panel diskusiju je moderirao Prof.dr. Ismet Kalić i Prof.dr. Midhat Jašić, emeritus, dok su panelisti bili: Prof.dr. Kadrija Hodžić, Ivana Karanikić, minister privrede u Vladi TK gospodin Edin Duraković i ostali.
  2.  Inovativni pristup brendiranju turističkih proizvoda i turističke destinacije – primjeri dobre prakse, te definiranje i pozicioniranje turističkih proizvoda općina i gradova Tuzlanskog kantona i kreiranje zajedničke turističke ponude Tuzlanskog kantona. Panel diskusiju je moderirala Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla, dok su panelisti bili: Maid Porobić, direktor Panonica d.o.o. Tuzla, Mehmed Đedović, direktor TZ Kalesija i ostali.
  3. Nasljeđe, tradicija i kultura kao temelj brendiranja turističke destinacije – definiranje i promoviranje autentičnosti i lokalnog identiteta. Panel diskusiju je moderirao Doc.dr. Edin Jahić i Prof.dr. Edis Bajić, dok su panelisti bili: direktor Muzeja Istočna Bosna Ljubiša Veljković, Nataša Perić kustos, Direktorica RTV TK Mr. Admira Bakić i drugi stučnjaci iz ove oblasti.

Tokom panel diskusije vrhunski kuhar Nermin Hodžić, direktor Cooking Academy Sarajevo, je sa svojim timom kuhara pripremao tradicionalna jela bosanske kuhinje. Sponzor Konferencije, Mesna industrija Menprom Tuzla, donirao je potrebne namirnice za pripremu više od 100 obroka, u kojima su uživali prisutni na panel diskusiji.

Veliki broj učesnika iz Bosne i Hercegovine i regiona prisustvovao je ovoj prestižnoj Međunarodnoj konferenciji, među kojima su stručnjaci iz oblasti turizma, profesori, direktori turističkih zajednica, vlasnici i menadžeri turističkih agencija, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Univerzitet FINRA Tuzla planira da ova Konferencija preraste u tradicionalnu i da se održava svake godine u isto vrijeme. Na Konferenciji je pokrenuta inicijativa da se uspostavi i naučno-stručni časopis pod nazivom Turizam, ugostiteljstvo i gastonomija, koji bi imao za cilj da jača kapacitete i stručne kompetencije kadrova, te afirmira naučno – istraživački rad u oblasti turizma, ugostiteljatva i gastronomije.