Od 25.- 27. aprila 2024. održan je međunarodni sajam turizma “Sarajevo Destination Festival“ u Skenderiji.

Predstavnici Univerziteta FINRA Tuzla prof.dr. Ismet Kalić, v.d. rektor Univerziteta FINRA, doc.dr. Edin Jahić i mr.sc.Toni Babić uzeli su učešće na ovom međunarodnom sajmu. U okviru programa HUB Education koji se održao 26.aprila u dvorani „Mirza Delibašić“ predstavili su Fakultet turizma, ugostiteljstva i gastronomije Univerziteta FINRA Tuzla.

Prezentacija je zabilježila značajan broj posjetilaca koji su izrazili veliki interes za sva tri usmjerenja studijskog programa „Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija“, i to: Turistički vodič – 180 ECTS, Gastronomija/kulinarstvo – 180 ECTS i Turizam i ugostiteljstvo – 240 ECTS.

Ovaj studijski program je po svom Nastavnom planu i programu jedinstven u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Zanimanja koja nudi ovaj studijski program predstavljaju novi profil stručnjaka koji posjeduju egzaktna znanja i vještine turističkog vodiča, koji je po prvi puta uveden u visoko obrazovanje, kao i stručnjaka za gastonomiju/kulinarstvo kojima je također omogućeno visoko obrazovanje i sticanje akademske diplome.

Na Festivalu turizma je potpisano i dogovoreno potpisivanje Sporazuma o poslovnoj saradnji sa nekoliko turističkih organizacija i agencija iz Bosne i Hercegovine i regiona, među kojima su Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, Turistička organizacija Opštine Srebrenica i poznate turističke agencije. Ovim sporazumima se uspostavlja okvir za poslovnu saradnju i realizaciju zajedničkih projekata u sektoru turizma, ugostiteljstva i gastronomije.