Danas slavimo Svjetski dan knjige i autorskih prava!

Generalna skupština UNESCO-a je 1995. godine proglasila 23. april Svjetskim danom knjige i autorskih prava kako bi se odala počast knjigama i autorima širom svijeta. Ujedno se na ovaj dan obilježava Dan engleskog jezika.

Na Univerzitetu FINRA Tuzla, izdavačka djelatnost je od posebnog značaja. Do sada smo izdali devet knjiga čiji su autori naši profesori i saradnici, podržavajući tako stvaranje i dijeljenje znanja. Poslovni engleski jezik i Napredni poslovni engleski jezik studenti izučavaju tri od četiri godine, što im pruža mogućnost da žive u Bosni i Hercegovini, a primaju europske plaće.

Našim studentima je omogućen besplatan pristup svjetskoj bazi elektronskih knjiga Ebook Business Subscription Collection – EBSCO koja broji više od 26.000 bibliotečkih jedinica iz različitih oblasti kao što su finansije, računovodstvo, menadžment, IT, programiranje, turizam, ugostiteljstvo, gastronomija i ekološka poljoprivreda.

Profesor dr. Ismet Kalić, vd. rektor Univerziteta FINRA, istakao je: “Pristupom savremenoj svjetskoj literaturi ćemo afirmirati i unaprijediti naučno-istraživački rad, kvalitetu nastave, podići nivo stručne kompetencije kako studenata tako i nastavnog osoblja, te dati podršku ostvarenju jednog od ciljeva koje smo postavili na FINRA – da naši studenti fluently govore poslovni engleski jezik.”

Vjerujemo u moć knjiga da inspirišu, educiraju i transformišu svijet. Jer znanje je bitno za razvoj i jačanje svakog društva!