Povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma 21. marta i Svjetskog dana voda 22.marta, danas je na Univerzitetu FINRA Tuzla upriličeno prigodno predavanje na temu „Voda za mir“ u kojoj je naglašena važnost očuvanja voda, zaštite okoliša i šumskih ekosistema, te uticaj prirodnih resursa na razvoj turizma. Predavanja su održali prof.dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „EKO ZELENI“ Tuzlanskog kantona i nastavno osoblje studijskih programa  „Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija“ i „Ekološka poljoprivreda“ doc.dr. Arnela Smajić Bećić, doc.dr. Edin Jahić i mr.sc. Toni Babić.

Na ovom događaju prisutni su bili učenici i profesori Ekonomsko-trgovinske škole i Turističko –ugostiteljske škole iz Tuzle.

Ovom prilikom je prof.dr.Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „EKO ZELENI“ Tuzlanskog kantona uručio sadnice v.d. rektoru Univerziteta FINRA Tuzla, prof.dr.Ismetu Kaliću, te je svečano započeta sadnja drveća i ukrasnog bilja, koje će činiti botanički vrt Univerziteta FINRA Tuzla. Sadnice su zasadili učenici sekcije „Eko-zeleni“ i studenti sa studijskog programa Ekološka poljoprivreda.

Univerzitet FINRA Tuzla kroz studijske programe „Ekološka poljoprivreda“ i „Turizam, ugostiteljstvo i gastronomija“ posebnu pažnju poklanja izučavanju zaštite životne sredine i očuvanja prirodnog okoliša, koji su neophodni za održivi razvoj turizma. Na ovaj način, studenti stiču znanja i vještine efikasnog upravljanja prirodnim resursima, te razvoja i stvaranja novih turističkih destinacija.